Když zatoužíte po náhražce kávy, připravte se na výrazně sladší chuť

Původním smyslem kávovin bylo nahradit drahou nebo zcela nedostupnou kávu. Dnes je ale kávy na trhu dost a cenově se kávoviny vyrovnají lacinějším instantním kávám. Spíš než náhražku tak představují alternativu pro ty, kdo se vyhýbají kofeinu nebo chtějí využít výživově zajímavé látky z čekanky. Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 17 různých kávových náhražek a porovnal jejich složení. Ačkoliv se zdají být všechny stejné, jejich výživové hodnoty se mohou zásadně lišit.

V redakčním košíku skončili představitelé všech základních typů: melta, čekanková cikorka, obilné a sladové směsi. „V porovnání s kávou chybí kávovinám kofein a antioxidanty. Místo nich však mohou nabídnout jiné zajímavé látky, jen je třeba zvolit vhodnou směs,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. A vysvětluje: „Asi nejcennější kávovinovou složkou je inulin, prebiotická vláknina, kterou však najdete jen ve výrobcích s čekankou. Při výběru je proto dobré kontrolovat složení. I proto, že některé výrobky obsahují také cukr a náhražku mléka.“

V minulosti se lidé metodou pokusů a omylů pokoušeli kávu nahradit vším možným. V mlýncích kdysi končily pražené kaštany, žaludy, bukvice, pecky z ovocných stromů, datle, pecky z hroznového vína, brambory, šípky, mandle nebo křížaly. Postupem let vykrystalizovalo několik surovin, které se pro výrobu kávovin používají dodnes.

Čtěte také:  Všechny své cennosti si schovává na netradiční místo. Věří, že tam by se zloděj nikdy nepodíval

Cesta k věrné napodobenině kávy však není snadná, žádná z používaných surovin totiž sama o sobě kávový dojem vytvořit nedokáže. Cikorka z čekankového kořene je hořká, nálevu z obilí, sladu a cukrové řepy naopak hořkost chybí. Řešením jsou směsi několika ingrediencí. Často můžete narazit na mix obilné kávoviny a čekanky. Do některých výrobků se přidávají další ingredience, například topinambur, řepa nebo pampeliška. Můžete ale narazit i na jednodruhové kávoviny či nápoje založené na ječném sladu.

To, zda byla kávovina vyrobena z čekanky, pampelišky nebo sladu, ovlivňuje nejen její chuť, ale i výživové hodnoty. Časopis dTest porovnal kávoviny s instantní kávou a zjistil, že celkový obsah sacharidů se u nich příliš neliší. V obou případech můžeme očekávat okolo 70 g/100 g. To však neplatí pro cukr. Zatímco instantní káva ho v průměru ukrývá 6,5 %, u kávovin musíme počítat s rozptylem od 0 % až po závratných 67,1 %. „Zmíněný nadpoloviční podíl cukru předvedl výrobek Frape Foods Bikava, který je kávovinovou obdobou výrobků 3 v 1 a kromě směsi obilnin a čekanky obsahuje také cukr a bělidlo. Mezi čistými kávovinami mělo nejvyšší obsah cukru Biolinie Špaldové kafe 100%, a to 32 %,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Dalším parametrem, ve kterém se může pravá a nepravá káva lišit, je obsah vlákniny. Instantní káva jí ve 100 g obsahuje 19 g, u kávovin se však můžete setkat i s 31 g/100 g. Vyšší obsah vlákniny je typický pro čekankové kávoviny a zmíněnou rekordní hodnotou se ve srovnání dTestu pochlubila 100% cikorka Grana Chicory Cup. „Naopak nízkou deklarovanou hodnotou nás překvapil výrobek Goodie Cofree. Ačkoliv podle složení obsahuje 30 % čekanky, podíl vlákniny je pouhých 1 g/100 g,“ říká Hoffmannová.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

dTest pátral na etiketách také po uvedených přídatných látkách a neobvyklých ingrediencích. Složení výrobků bylo čisté s výjimkou nápojů Frape Foods Bikava a Bikava Pro. „Mezi jejich deklarovanými ingrediencemi jsme nalezli emulgátory, stabilizátory, glukózový sirup i přídavek tuku. Do výrobku je však nevnesla kávovina, ale zřejmě bělidlo nahrazující mléko,“ podotýká šéfredaktorka dTestu.

Čtěte také:  Většina lidí ji rovnou vyhazuje, přitom kávová sedlina nabízí nespočet skvělých využití

Kávoviny se dnes občas prezentují jako zdraví prospěšné nápoje. Tato snaha však má své meze v podobě předpisů o zdravotních tvrzeních. Podle nich je při zdůrazňování pozitivních účinků potravin možné používat pouze autorizovaná prohlášení. Tato pravidla porušují výrobky Goodie Cofree a Life Style Pampeliškové kafe. Prvně jmenovaný slibuje mimo jiné kontrolu tělesné hmotnosti, druhý navíc dokonce protirakovinné účinky nebo detoxikaci organismu. Taková tvrzení se však na obalech uvádět nesmí.

Z čeho se dnes převážně vyrábějí kávoviny?

  • Čekankový kořen: obsahuje inulin – nestravitelný polysacharid, který prochází zažívacím traktem a funguje jako výživa pro střevní mikroflóru. Literatura také uvádí pozitivní vliv inulinu na vstřebávání vápníku v těle.
  • Pampeliškový kořen: rovněž obsahuje inulin a od čekanky se liší vyšší koncentrací hořkých látek.
  • Obiloviny: cereální „káva“ se vyrábí z praženého ječmene, žita nebo špaldy. Někdy se používá i obilný slad – klíčením upravená obilná zrna, ve kterých se původní škrob rozštěpil na jednoduché cukry. Obilné kávoviny, obzvláště ty se sladem, obvykle mívají vyšší podíl cukru.
  • Cukrová řepa: je typickou složkou české melty. V nápoji také zvyšuje obsah cukru a především mu dává specifickou lehce zemitou příchuť.
  • Vlčí bob (lupina): jde o luštěninu podobnou sóji, v porovnání s jinými kávovinami obsahuje vyšší podíl bílkovin a tuku. V Německu se lupinová „káva“ prodává dodnes, výhodná je například pro celiaky, kteří nemohou pít cereální kávoviny.
Čtěte také:  Vyměňte svůj šálek kávy za rýžovou vodu. Nakopne energií, projasní mysl a odlehčí celému tělu

Zdroj: TZ