Kedluben je nabitý vitaminy, dokonale posílí imunitu. Ne vždy ale jenom prospěje

Kedluben je ceněn nejen pro své chuťové vlastnosti, ale také pro své zdravotní účinky a nutriční hodnoty. Je k dispozici v obchodech a na trzích po celý rok, ale nejlépe chutná koncem jara a začátkem léta. Vysvětlíme, proč stojí za to jíst kedluben, která část kedlubnu je jedlá a jak tato zelenina ovlivňuje naše zdraví.

Nutriční hodnoty a vlastnosti

Kedluben je především bohatým zdrojem kyseliny askorbové, populárního vitamínu C. 100 g kedlubnu obsahuje prakticky celou denní potřebu céčka pro naše tělo, takže může podporovat imunitní systém. Tato zelenina také obsahuje vitamíny ze skupiny B. Ty jsou zodpovědné za správné využívání energie z potravy, kterou poskytujeme tělu, zdravý spánek, metabolismus, tvorbu červených krvinek, fungování nervového systému a dobrý stav sliznic a pokožky.

Čtěte také:  Kartáček a pasta nestačí. Pro zdraví ústní dutiny je třeba mnohem víc

Kromě toho má diuretický účinek, proto se doporučuje lidem, kteří mají problém s močením. Pokud jde o energii, kedluben patří k nízkokalorickým produktům. V kedlubně můžeme najít i minerály jako vápník, měď, draslík, hořčík, železo. Kromě toho obsahuje kedluben látky, které jsou považovány za protirakovinné, jako je indol-3-karbinol, sulforan a isothiokyanáty. Listy kedlubny jsou bohaté na vitamíny A a K a rostlinné bílkoviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Diabetes a glykemický index

Kedluben se vyznačuje průměrným glykemickým indexem, takže může způsobit zvýšení glukózy v krvi. Lidé s cukrovkou by ho měli jíst v přiměřeném množství, ale odborníci se shodují v tom, že diabetici se nemusí zeleniny vzdát úplně. Čerstvý a mladý kedluben má sladkou, plnou chuť, takže ho mnoho lidí nejraději konzumuje syrový. Samozřejmě předtím je třeba ho oloupat.

Čtěte také:  Pistácie jsou výborné v dezertech i s těstovinami. Potěší nejen naše chuťové pohárky

V této formě poskytne nejvíce minerálů a vitamínů. Najdeme také spoustu receptů o tom, jak připravit kedluben jako teplý pokrm. V tomto případě bude starší zelenina fungovat lépe. Kedluben může být také nakládán, což je skvělá alternativa k populárním nakládaným okurkám nebo zelí. Nakládaná zelenina podporuje metabolismus, zlepšuje práci trávicího systému, posiluje imunitu a může zmírnit některé alergie.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kohlrabi