Muffins 1844458 1920

Klára: Musela jsem si přiznat, že jsem závislá. Droga které jsem podlehla, je u nás běžně k dostání

Když řeknu že jsem závislá, řada lidí si představí ty nejhorší možné drogy, které jenom existují. Tak tomu ale není. Jsou i drogy, které jsou nejenom legální, ale jsou i zcela běžně k dostání. A jedné takové jsem podlehla. O co se jedná? O ingredienci, kterou používá a konzumuje každý.

Cukr je stejně návykový jako droga. Cukr se v těle chová totiž stejně jako drogy. Tělo jej snadno absorbuje, proto není dlouhodobou zásobou energie. Cukr také nadměrně uvolňuje organismus, vyvolává závislost a pro většinu savců je díky prázdným kaloriím téměř jedem. Proč je tento tichý zabiják nebezpečný?

Jak vzniká cukr?

Cukr je vytvářen ze šťávy cukrové třtiny či řepy. Ta je rafinovány na melasu, která se následně zpracovává do podoby hnědého cukru. Další rafinací se hnědý cukr přemění na bílé krystalky. Stejným způsobem jsou zpracovány šťávy z makovic do podoby heroinu.

Závislost

Cukr je velmi nízkým nákladem na získání chuti, kterou pro danou potravinu výrobce chce. Současně také zabraňuje množení bakterií, pomáhá zadržování vody v potravinách, zvýrazňuje aroma a pomáhá lepší konzistenci. Cukr je tak obsažen ve všech potravinách a jeho nedostatek může způsobit abstinenční příznaky. Po každé konzumaci si tělo vyžaduje další, proto je tato závislost ohromná. I v případě této závislosti stačí k jejímu vzniku malá dávka. 

Praktické příklady

Oblíbené tmavé nápoje obsahují na litr 28 kostek cukru v případě Coca-Coly a 20 v případě Kofoly. Ovocné džusy obsahují 23 kostek a slazené minerální vody 11 kostek. Během dne tak není pro dospělého člověka problém pozřít 90 kostek cukru. 

Dobré cukry

Doporučována je naopak konzumace složených cukrů. Ty obsahují například obiloviny, zelenina, brambory, luštěniny, ořechy, ovoce či rýže. Méně zdravou formou je přírodní hnědý cukr, který je předstupněm bílého. Hnědý cukr však stále obsahuje zbytky melasy, která má na svědomí karamelovou chuť hnědého cukru, obsažené minerály i vitamíny. Melasa je hustá látka hnědé až černé barvy, charakteristická svou vůní a chutí. Melase jsou také připisovány léčivé účinky, například při lupénce či žlučových kamenech. Ke slazení lze také použít sirupy, například javorový, agávový či datlový. Velmi rozšířenou formou je slazení medem, který obsahuje spoustu důležitých látek. Mezi přírodními sladidly je nejvíce populární stévie, která neovlivňuje hladinu krevního cukru.