Klíčky vojtěšky vyraší už za 5 dní. Hodí se jako zdravá jarní svačinka i lék

Vojtěška u nás není moc známou rostlinou, natož pak její klíčky. Tuto rostlinku využívali už naši předkové v lidovém léčitelství. Klíčky se pak doporučují ke konzumaci kvůli vysokému obsahu vitamínů a základních živin, jako je draslík, železo, vápník a fosfor. Jak klíčky vojtěšky jíst a jaké důležité látky obsahují?

Je bohatá na prospěšné látky

Vojtěška v přírodě dosahuje až metrové výšky. Její květy mají fialovou barvu. Klíčky vojtěšky jsou ceněné pro obsah vitamínů A, K a skupiny B a také již zmíněných minerálů. Navíc obsahují spoustu stravitelných bílkovin a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Zvyšují vitalitu a zlepšují celkovou kondici organismu.

Klíčky vojtěšky podporují práci trávicího systému, odstraňují plynatost a stimulují chuť k jídlu. Snižují inzulínovou rezistenci, takže by neměly chybět v jídelníčku diabetiků. Jsou také silným antioxidantem, jehož hlavním úkolem je chránit tělo před volnými radikály. Klíčky zakoupené v obchodě ale nejsou vždy kvalitní, proto je lepší pěstovat si doma své vlastní. Jak na to?

Zdroj obrázku: Freepik

Na klíčení stačí sklenice

Nejprve si připravte litrovou zavařovací sklenici, gumičku a gázu. Dvě polévkové lžíce semínek vložte do sklenice a zalijte pár centimetry vody. Překryjte gázou a zabezpečte gumičkou. Každé ráno a každý večer semínka přes gázu přeceďte a natočte k nim čerstvou vodu. Klíčky budou připravené k jídlu pátý nebo šestý den. Klíčící semínka by měla být na vzdušném místě, na kterém nebudou vystavena přímému slunečnímu záření. Zralé klíčky se mohou skladovat v lednici, pokud je jednou denně opláchnete.

Klíčky vojtěšky se skvěle hodí do koktejlů, salátů nebo džusů. Jsou zajímavým zpestřením mnoha pokrmů, protože mají jemnou chuť. Dají se jíst syrové, v této podobě si také uchovávají nejvíce prospěšných látek. Lze je také přidávat do pomazánek nebo na chlebíčky. Konzumovat je můžete bez obav každý den.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/alfalfa/homegrown-alfalfa-sprouts.htm