Komfortní jídlo vyvolává dobré pocity, přesto jeho konzumace nemusí být dobrý nápad
Komfortní jídlo je specifický typ jídla, který obvykle navazuje na potraviny, jež člověk jedl jako malé dítě. Jedná se o typ jídla, který nám připomíná dobu, kdy jsme byli dětmi a vyvolává nostalgické až sentimentální pocity. Na přípravu těchto jídel se v některých zemích specializují i restaurace. Komfortní jídlo nemá všude po světě stejnou podobu, proto jsou některá považována za relativně zdravá a jiná mohou mít velmi špatný vliv na lidské zdraví.
Co je komfortní jídlo
Termínem komfortní jídlo jsou označovány potraviny a pokrmy, které poskytují lidem potěšení a pozitivní pocity. Tento výraz byl poprvé použit v šedesátých letech minulého století a odstartoval poměrně rozsáhlý výzkum stravování. Ten poukázal na zvláštní rozdíly mezi tím, jak muži a ženy přistupují k jídlu především při stresových situacích – ženy mají mnohem častější tendence používat jídlo pro zlepšení stavu nebo rozveselení. Komfortní jídlo mívá různé formy, které obvykle navazují na kulturní ale také individuální preference, vždy ovšem sdílejí stejné prvky – jedná se o jídlo, které nám v dětství chutnalo a těšili jsme se na něj.
Jak je to se škodlivostí komfortního jídla
Vzhledem ke skutečnosti, že komfortní jídlo vychází z návyků, které jsme měli v dětství, je jeho prospěšnost pro lidský organismus variabilní. Dětská strava bývá často velmi zdravá, komfortním jídlem se ovšem stávají především potraviny a pokrmy, které děti dostávají za odměnu. Taková jídla obsahují spoustu cukru a dalších látek, které mnohdy vyvolávají závislost, jako jsou nasycené tuky a soli. Převážná většina těchto jídel se řadí mezi sladkosti nebo rychlé občerstvení, proto lze komfortní jídlo považovat za nezdravé, existují však také druhy, které jsou z dietologického hlediska v pořádku. Pokud si tedy rádi připomínáte dětství jídlem, měli byste se zaměřovat na taková komfortní jídla, která nezatěžují organismus zbytečnými cukry.
Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Comfort_food