Kompostování není nejlepší zpracování odpadu, ze zbytků snadno vyroste nová čerstvá bio zelenina
Kvalitní domácí zelenina. To je něco, po čem touží snad každý. Nejenom lidem v domku se zahradou se to může splnit. Vypěstovat vlastní zeleninu lze i v bytě. Místo semen k tomu postačí jenom trocha kuchyňského odpadu, ze které rostlina opět vzejde.
Celer
- ten ze zbytků roste snadno. Obvykle nám po jeho použití zůstane jeho tvrdý spodek. Stačí ho umístit do misky s trochou vody na dně a dát ji na slunné místo. Po 5-7 dnech začne celer klíčit nové listy. Když se objeví nové kořeny, rostlina může být přesazena do země.
Salát
- roste také velmi rychle. Stejně jako u celeru vložte zbytek zeleniny do misky s vodou přibližně 1 cm hlubokou. Udržujte rostlinu na parapetu a denně měňte vodu. Po týdnu začnou ze středu salátu růst nové listy a kořeny. Poté rostlinu přesaďte ven a pravidelně ji zalévejte. Po 10-12ti dnech budou listy velké několik centimetrů, takže je nejlepší čas je použít, časem by mohly zhořknout.
Zázvor
- ze zbytků můžete také pěstovat zázvor. Stačí dát do misky s hlínou čerstvý kousek zázvoru. Je potřeba ho dvakrát týdně zalévat. Zázvor by měl být připraven ke konzumaci asi po 4–6 měsících.
Avokádo
- doma můžeme si dokonce vypěstovat vlastní avokádo. Místo toho, abyste pecku odhodili, zapíchejte do ní párátka a položte ji nad vodu, aby byla ponořena pouze část. Umístěte nádobu na slunné místo a pravidelně měňte vodu. Po nějaké době pecka začne klíčit. Když je stopka 15 cm, semeno by mělo být přesazeno do země.
Mrkev
- odkrojte vrchní část kořene, ponořte ji částečně do misky s vodou a po nějaké době sklízejte.
Jarní cibulka
- není nic snazšího, než si sám doma vypěstovat jarní cibulku. Vemte odkrojené bílé konce, na kterých jsou zárodky kořínků a z poloviny je ponořte do vody. Zhruba po 3 až 5 dnech se kořínky zvětšují. A po 10 dnech můžete sklízet! Jen nezapomínejte každý den vodu měnit.