Granola 683916 1920

Konec nudným snídaním, granola s jogurtem a ovocem nabije tělo na celé dopoledne

Pokud snídáte stále to stejné, určitě vyzkoušejte tento recept, díky kterému se vaše ráno stane příjemnějším a nabije vás energií na celé dopoledne. Granola s jogurtem a čerstvým ovocem vás nastartuje a navíc je zdravou pochoutkou, díky níž vám nebude těžko. 

Vyznavači zdravého životního stylu budou nadšení 

Na tento recept budete potřebovat: 

  • 6 lžic ovesných vloček,
  • 6 lžic ovesných otrub,
  • 2 lžíce lněného semínka,
  • hrst mandlových vloček,
  • 2 lžíce sezamových semínek,
  • hrst sušených třešní,
  • hrst slunečnicových semínek,
  • 100 ml citronové šťávy,
  • 6 lžic medu.

K hotové granole přidejte ještě přírodní bílý jogurt a nakrájený banán – použít ale můžete jakékoliv ovoce. Nejdříve vložte cereálie a otruby do misky, přidejte lněné semínko, mandlové vločky, sezamová semínka, třesně a slunečnicová semínka. Na všechny ingredience nalijte med a vymačkejte trochu citronové šťávy.

Zdroj obrázku: Pixabay

Všechno důkladně zamíchejte a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20‍–‍30 minut při 180 stupních. Po upečení nechte vychladnout a dejte do nádoby. Podávejte s jogurtem a banánem.

Granolu si můžete připravit s ořechy nebo čokoládou

Granolu si můžete připravit i dopředu a mít tak vždy nachystanou snídani snadno a rychle. Pokud se vám nechce péct, zakoupíte ji také hotovou v obchodě. Myslete ale na to, že takové budou obsahovat příliš mnoho cukru a budou plné přídavných látek. Kromě jogurtu ji můžete podávat s mlékem nebo ji použít jako posypku na smoothie.

Zdroj obrázku: Pixabay

Kromě sladkých variant si ji můžete vychutnat i naslano. Využijete ji jako posypku na salát, těstoviny nebo rizoto. Na slanou granolu budete potřebovat různé druhy ořechů, ovesné vločky a také semínka. Připravte si také sušená rajčata, parmazán, sušenou bazalku, olej a balzamikový ocet.

Stejně jako v receptu výše, všechny suroviny smíchejte, aby se chutě promísily. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, granolu nasypte na plech a pečte, dokud nezačne směs zlátnout. Takto upečené nechte vychladnout a poté dejte do sklenice a uchovejte v chladu.