Koupené bylinky mohou vydržet čerstvé po celý rok. Ke spokojenosti nepotřebují mnoho

Kulinářské televizní pořady a foodblogeři na internetu přesvědčili lidi, aby se vrátili k domácímu vaření. Většina z nich samozřejmě doporučuje vypěstovat si vlastní produkty nebo kupovat bio kvalitu. Dobrou zprávou je, že bylinky si můžete doma vypěstovat velmi jednoduše. Potřebujete k tomu jen trochu místa a správnou péči. Jak prodloužit jejich životnost?

Kupované byliny rychle uvadají

Rostliny, které najdeme v obchodech, se pěstují ve skleníku. Tam jim nechybí vůbec nic. Mají tam neustále slunce, teplo, živiny i závlahu. Jakmile je přesuneme domů, budou si muset zvyknout na život mimo skleník a mnoho z nich to nezvládne. Teplotní šok je jejich největší zkázou, protože je musíte z obchodu převézt domů, kde budou zcela odlišné podmínky oproti skleníku. Před vaším nákupem navíc stráví nějakou dobu v chladírně, což jim také na zdraví nepřidá.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak mohou bylinky přežít více než jednu sezónu?

Po příchodu k vám domů zažije rostlina změnu místa, světla i vlhkosti. Kvůli tomu jsou rostliny málo odolné vůči patogenům, protože nejsou z obchodu zcela zdravé a změna prostředí to ještě zhorší. Oslabenou rostlinu snadno napadnou plísně i další choroby. Musíte si ale uvědomit, že můžete rostlinu ochránit a podpořit její zdraví. Jak to udělat, aby vám vydržela více než pár týdnů a mohli jste si čerstvé bylinky užívat doma každý den?

Triky, díky kterým byliny přežijí

V první řadě rostlinu po příchodu domů ostříhejte. Nejlepší je délka cca 6 cm. Nařezané stonky použijte ihned k jídlu nebo je usušte na později. Potom rostliny přesaďte do jiného substrátu a většího květináče. Nezapomeňte dát na dno keramzit nebo štěrk, aby byla nádoba dobře odvodněná. Takto připravené rostliny umístěte na slunné místo o chladné teplotě. Nezapomeňte je pravidelně zalévat a rostlina si díky tomu jednoduše zvykne na život u vás doma. Díky tomu si ji budete užívat po mnoho měsíců i let.

Zdroj: https://www.squaremilefarms.com/post/how-to-keep-supermarket-herbs-alive-5-top-tips