Králík ve smetanové omáčce podávaný s domácími noky a červenou řepou oslní každého
Králičí maso se na talíři neobjevuje tak často jako za starých časů. Je to ale škoda, toto maso je velmi chutné a je vhodné i pro ty, kteří si hlídají svou váhu a zdravý jídelníček. Poradíme vám zajímavý recept na králíka ve smetanové omáčce, podávaného s domácími bramborovými noky a červenou řepou. Jakkoliv neobvykle tato kombinace zní, je to velká dobrota!
Ingredience:
- 1 králík,
- 1/2 litru 15% smetany na vaření,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 2 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- kůra z jednoho citronu,
- sůl a pepř dle chuti,
- 1–2 bobkové listy,
- několik kuliček nového koření,
- čerstvý rozmarýn,
- husí sádlo na smažení.
K podávání:
- červená řepa.
Na noky:
- 1 kg brambor,
- 200 g hladké mouky,
- 1 vajíčko.
Návod na přípravu:
Králíka rozdělte na porce. Oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Smíchejte česnek se solí a pepřem, přidejte strouhanou kůru z citrónu a promíchejte. Touto směsí potřete povrch každé porce.
V hrnci zahřejte husí sádlo a osmažte na něm všechny porce králíka dozlatova. Když je dosmažený, vyjměte maso ven na talíř a nechte v teple odpočinout. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkulaté nudličky. Přidejte je do hrnce po králíkovi a smažte dozlatova. Pak přidejte hladkou mouku, lehce ji orestujte, zalijte smetanou a důkladně rozmíchejte. Pokud by byla omáčka moc hustá, nařeďte ji trochou vody.
Vraťte králíka do hrnce s omáčkou, vhoďte do ní bobkové listy, kuličky nového koření a přiklopte a duste, dokud není maso úplně měkké.
Uvařte brambory a rozdrťte na jemnou kaši. Přidejte vajíčka a mouku a uhněťte těsto. To vyválejte do dlouhých válečků o síle prstu a rozkrájejte je na menší kousky. Vhoďte je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 4 minuty.
Králíka servírujte spolu s bramborovými noky, plátky červené řepy, hlávkovým salátem a plátky ředkviček.
Zdroj: https://www.196flavors.com/italy-gnocchi/