Milk 2474993 1920

Kravské mléko lze nahradit některými rostlinnými variantami, liší se ale nutričním složením

Náhrady kravského mléka jsou čím dál více populární. Ač je kravské mléko chutné i zdravé, nekoresponduje s některými dietami či veganstvím, které je stále na vzestupu. Při hledání jeho náhražek lze narazit na nepříjemné chutě či nevhodné nutriční hodnoty. Při koupi každé z nich tak pečlivě čtěte etikety. Tyto náhražky obsahují nejen vápník či vitamíny, ale bývají doslazeny cukrem, který je obzvláště při dietách nežádoucí! 

Rýžové mléko

Toto mléko je velmi sladké, tudíž je bohaté na obsažené sacharidy. Neobsahuje také tolik bílkovin či přírodních vitamínů. O ty bývá uměle obohaceno. Rýžové mléko je také velmi vodnaté, proto jej stačí méně, než mléka kravského. Nespornou výhodou rýžového mléka je fakt, že způsobuje nejméně alergií ze všech náhražek.

Zdroj obrázku: Pixabay

Mandlové mléko

Má lahodnou ořechovou chuť, proto je skvělé k pečení či k dochucení oblíbené kávy. Obsahuje málo kalorií (24 kcal ve 100 ml) a bílkovin, avšak je bohaté na vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mandlové mléko je také plné vitamínu E, jeden šálek pokryje 50 % doporučeného denního příjmu. 

Kokosové mléko

Kokosové mléko obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu i železo. Mimo jiné má nízký glykemický index. Toto mléko, vyráběné z dužiny kokosu, je skvělé při pečení a výrobě moučníků, vaření i přípravě koktejlů. Oproti klasickému mléku bývá kokosové vyzdvihováno díky většímu obsahu draslíku. Kromě tekuté verze v plechovce jej lze také zakoupit v sušené podobě. 

Sójové mléko

Tato nejznámější náhražka obsahuje nejvíce bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Co do obsahu bílkovin je právě sójové mléko nejvíce podobné mléku kravskému. Naopak cukru obsahuje sójové mléko méně než kravské. Mezi náhražkami mléka exceluje sójové mléko díky svému snadnému napěnění, které lze využít například při přípravě kávy.

Zdroj obrázku: Pixabay

Hrachové mléko

Tato relativně čerstvá novinka má velmi dobré nutriční vlastnosti. Hrachové mléko obsahuje téměř tolik bílkovin, jako mléko kravské. Hrachové mléko je bohaté na vápník, obsahuje méně kalorií než kravské mléko, ale hodně vlákniny, vitamínů a omega-3 mastných kyselin.