Rostlinna Mleka

Kravské mléko lze snadno nahradit rostlinnou variantou. Každý druh ovšem nabízí jiné benefity

Mléko je základní potravinou, ovšem existuje mnoho debat, které mají na tento bílý nápoj negativní názor. U některých z nás se vyskytuje alergie na laktózu nebo bílkovinu kravského mléka. Proto je lepší se v takových situacích mléku raději vyhnout a dopřát si mléko rostlinné. Jaké přesně?

Sójové mléko

Svým obsahem, tedy bílkovinami a vápníkem, je podobné kravskému mléku. Mimo to obsahuje isoflavony zmírňující příznaky menopauzy a chrání před rakovinou, osteoporózou a aterosklerózou. Pokud si sójové mléko dopřejete každý den, snížíte hladinu triglyceridů a špatného cholesterolu v krvi. Vypijte přibližně jednu sklenici mléka denně. Na pozoru by ale měli být lidé, kteří mají potíže se štítnou žlázou.

Zdroj obrázku: Freepik

Lískové mléko

Mléko z lískových ořechů se doporučuje lidem, kteří mají potíže s nervovým systémem. Obsahuje totiž značné množství vitamínu B, ale také hořčík. Dále zlepšuje paměť, zmírňuje stres a předchází depresím. Pokud patříte mezi lidi, kteří žijí ve shonu a stresu, neváhejte s lískovým mlékem.

Mandlové mléko

Mandlové mléko je lahodné, ořechové a jemné. Je dobré do kávy, ale i jako základ pro buchty, vločky a jiné sladké pečivo. Obsahuje mastné mononenasycené kyseliny, které podpoří zdraví srdce. Obsahuje značné množství vitamínu E, hořčík, draslík a vápník. Mandlové mléko se doporučuje lidem se zvýšeným rizikem infarktu a s diabetem. Jedna sklenice mandlového mléka obsahuje 85 kalorií, takže bude vhodné i pro lidi držící dietu.

Zdroj obrázku: Freepik

Rýžové mléko

Rýžové mléko doporučujeme připravovat z hnědé rýže. Obsahuje totiž mnohem více výživových hodnot, a to přibližně třikrát víc sacharidů než kravské mléko. Bohužel ale nedodá vápník ani nasycené tuky a také má méně bílkovin. Takže pro lidi, kteří drží dietu s nízkým obsahem bílkovin, bude rýžové mléko ideální. To jsou například ti, kteří mají potíže s ledvinami.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/best-milk-substitutes