Kroupy patří k tradičním českým jídlům, ne každý je ale umí opravdu správně uvařit
Uvařit kroupy není nic složitého. Hodí se nejen do polévek, ale také do salátů nebo se používají místo rýže při vaření rizota. Ječné kroupy jsou navíc plné vlákniny, která spoustě lidem chybí a je potřeba ji dodávat uměle.
Před samotným vařením kroupy na půl hodiny namočte do vody
Ještě než se pustíte do vaření, kroupy nasypte do sítka a pod tekoucí vodou je důkladně propláchněte. Kroupy se zbaví nečistot. Myslete na to, že vařením kroupy hodně nabydou, takže podle množství zvolte vhodně velký hrnec. Jestli si chcete ušetřit více času, kroupy ještě před uvařením namočte na 30 minut do studené vody. Zkrátí se doba varu a kroupy půjdou snadněji do žaludku.
Kroupy vařte v osolené vodě na mírném plamenu asi půl hodiny. Poté už stačí jen scedit a můžete podávat. Jestli chcete u krup dosáhnout většího objemu, můžete je vařit o něco déle. Je jedno, jestli je budete vařit 30 nebo 50 minut. Pokud je budete dávat do polévky, je nutné je uvařit v hrnci zvlášť, protože se vaří delší dobu. Až následně je do polévky můžete přidat.
Jinak se budou vařit kroupy na zabijačku nebo na kubu
Kroupy, které budete mít na zabijačku, byste si měli připravit už den předem. Takové se totiž nenamáčejí, a tak bude delší dobu trvat, než se uvaří. Potřebovat budete také mnohem větší množství krup, a pokud byste to nechali na poslední chvíli, vařením byste se zdržovali.
Kroupy na tuto příležitost se budu vařit asi jednu nebo dvě hodiny. Měli byste je pravidelně ochutnávat, protože se nesmí rozvařit. Po uvaření je sceďte, ale už neproplachujte. Takto je máte na další den připravené.
Předem si je musíte připravit také, pokud se rozhodnete upéct tradičního kubu. Pro dvě osoby vám bude stačit 100 gramů krup. Místo vody ale v tomto případě můžete použít vývar, který dodá pokrmu příjemnou chuť. Jestli na přípravu použijete sušené houby, můžete je namočit stejně jako kroupy. Čerstvé houby si jen pokrájejte.
Zdroj: https://www.hungryhuy.com/how-to-cook-white-tapioca-pearls/