Bowl 1389724 1920

Krupice není jen krupičná kaše, skvěle nahradí pšeničnou mouku a je zdravější

Krupice má blahodárný účinek především na oběhový systém a trávení. Stimuluje střevní funkce, proto by ji měli užívat diabetici a lidé, kteří hubnou. Krupice také snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Proč byste měli sáhnout po krupici a k čemu ji můžete použít? 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Co to krupice je?

Krupice je hrubozrnná mouka a poskytuje nejen kvalitní výrobky, ale je také zdravější náhradou za běžnou pšeničnou mouku a dobrým zdrojem sacharidů, bílkovin a vlákniny. Energetická hodnota krupice činí 360 kcal na 100 g. Krupice obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, z dalších důležitých látek také hořčík, draslík, vápník, měď, fosfor, zinek, selen, železo a sodík. Výhodnou složkou mouky z tvrdé pšenice je lutein, který má dobrý vliv na stav pokožky a zraku. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jaké jsou vlastnosti krupice?

To, co odlišuje krupici od pšeničné mouky, je především nízký glykemický index jejích produktů. Výsledkem je, že takové produkty poskytují pocit sytosti po delší dobu a nezvyšují hladinu cukru v krvi. Proto je dobré, aby je konzumovali lidé trpící cukrovkou. Vysoký obsah vlákniny zlepšuje trávení a metabolismus tuků, může tedy podporovat proces hubnutí, pokud je její konzumace kombinována s fyzickou aktivitou a zdravou stravou. Krupice také podporuje funkci ledvin a imunitu, má antivirové vlastnosti a snižuje krevní tlak. Má pozitivní vliv na nervový systém a u těhotných žen pomáhá správnému vývoji orgánů dítěte. Krupice je velmi zdravý produkt, ale ne každý ji může konzumovat. Obsahuje lepek, takže není vhodná pro lidi trpící celiakií. Krupici můžete využít opravdu na vše. Používá se k přípravě pizzy, palačinek, rohlíků. Krupici lze přidat při pečení do obyčejné pšeničné mouky. Koupit ji můžete v klasických supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou.