Krutost chovatelů ovlivňuje chuť masa. Nejen kvůli ní se vyplatí kupovat jen u ověřených farmářů

Humánní zacházení se zvířaty ve všech ohledech se řeší již mnoho let. A neměla by se týkat jen ekologů a aktivistů, ale také majitelů farem. Chuť masa ovlivňuje mnoho faktorů a jedním z nich je také krutost, se kterou často chovatelé a pracovníci farem zacházejí se zvířaty. Navíc se jistě shodneme na tom, že by se s nimi mělo zacházet s úctou, i když jsou chována pro potravinářský průmysl.

Zdroj obrázku: Pixabay

Tmavé, tvrdé a suché maso

Dlouhodobý stres před porážkou může způsobit vadu masa, která se označuje jako DFD (tmavé, pevné a suché). Pozorovat to můžeme především u hovězího masa, u kterého se DFD vyznačuje vyšším pH, tmavší barvou, pevnou strukturou a lepivým povrchem. Takové maso je nejen méně chutné, ale také se mnohem rychleji kazí a pro přípravu pokrmů je naprosto nevhodné. Z tohoto důvodu je správné zacházení se zvířaty důležité i pro samotné chovatele, kteří následně maso prodávají.

Hovězí maso postižené vadou DFD pozná trénované oko na první pohled, proto stojí za to, věnovat pozornost barvě a struktuře masa, které kupujete v obchodě, ale také od domácích chovatelů. Porucha DFD je způsobena hlavně tím, jakým způsobem se se zvířetem zacházelo před porážkou. Jak dlouho a za jakých podmínek bylo přepravováno, jak bylo vyloženo a zda mělo zvíře nějaký odpočinek. Stres, kterému je zvíře vystaveno, způsobuje vyčerpání glykogenu ve svalech, čímž se ovlivňuje kvalita masa.

Zdroj obrázku: Pixabay

Bledé, měkké a vodnaté

Zatímco DFD se týká hlavně hovězího masa, PSE (bledý, měkký, vodnatý) defekt se objevuje spíš u vepřového masa a drůbeže. Jeho výskyt je podmíněn i geneticky, ale defekt se může objevit také nesprávným zacházením se zvířaty. I zde se jedná hlavně o špatné podmínky během přepravy, nedostatek odpočinku, doba půstu před zabitím a způsob porážky. Obecně platí, že čím horší podmínky pro zvířata, tím více klesá kvalita masa. Maso s PSE se používá při zpracování, ale do obchodu by se dostat nemělo.

Zdroj: https://www.atlasobscura.com/articles/why-scared-animals-taste-worse