Kuřecí maso právem patří k nejoblíbenějším, stále ho však obklopují zažité mýty
Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější a nejkonzumovanější druhy masa na světě. Není mastné, ale zato je chutné, lehké a bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerální soli. Ne každý ovšem ví, jak si v obchodě vybrat maso, které bude v té nejlepší kvalitě. Podívejte se, čemu byste měli věnovat zvláštní pozornost.
Čemu se nemusíte vyhýbat?
Mnoho lidí nekupuje tmavé maso, protože si myslí, že pro ně není dobré. Tmavší maso, které charakterizuje spodní část drůbeže, je pro zdraví mnohem lepší než světlé maso. Obsahuje hodně myoglobinu, bílkoviny odpovědné za ukládání kyslíku ve svalech.
Odborníci se shodují, že bychom se tmavých částí drůbeže rozhodně neměli obávat, protože jsou zdravé a obsahují mnoho nutričních hodnot. Kuřata jsou nelétaví ptáci, takže se pohybují jen po nohou. Z tohoto důvodu má maso z nohou vždy jinou barvu.
Je kuře skutečně zdravé?
Kuřecí maso se doporučuje každému bez ohledu na věk a jeho zdravotní stav. Proč? Jednoduše proto, že je snadno stravitelné, obsahuje jen malé množství tuku a při správné přípravě také úžasně chutná. Jedná se o ideální druh masa pro děti, starší lidi a ty, kteří bojují s nadváhou, zažívacími potížemi nebo nedostatkem vitamínů a minerálů. Jediná část tohoto zvířete, která vám nepřinese nic dobrého, je jejich kůže. Tu můžete s klidným srdcem vyhodit.
I přes všechny uvedené výhody má kuře již mnoho let špatnou pověst. Tu si vysloužila především kvůli antibiotikům, která chovatelé údajně aplikují kuřatům. Jednou z často se opakujících teorií je také genetická modifikace drůbeže. Tito ptáci by ovšem trpěli svalovými chorobami a ve výsledku by obsahovali o 224 procent více tuku, takže se jedná o velmi nepodložená tvrzení. Máte-li strach, můžete se soustředit pouze na maso z domácích chovů, kde žijí skutečně zdravá a spokojená kuřata.
Zdroj: https://www.nutritionadvance.com/chicken-meat-nutrition-benefits/