Kvašená řepa je studnicí probiotik a vitamínů. Doma připravená je nejzdravější
Přírodní kyselá řepa plná probiotik je skutečná bomba biologicky účinných látek, které jsou součtem zdravotních vlastností této jedinečné zeleniny a fermentačního procesu. O výhodách nakládaných potravin věděli už v minulých stoletích a byly využívány hlavně v zimě, kdy byl nedostatek čerstvých potravin.
Přirozený spojenec zdraví
V naší kuchyni vládne kysané zelí a okurky, ale v době rostoucího nutričního povědomí stále více zkoušíme jinou zeleninu a ovoce. Stojí za to implementovat pravidelně nakládanou řepu. Toto je skutečná bomba biologicky aktivních složek, kterou získáme pitím kvásku a konzumací nakládané řepy.
Kyselina se vytváří v důsledku fermentace cukrové řepy, která byla ponořena do mírně slané vody. Tekutina s krásnou tmavě fialovou barvou a nakládaná řepa jsou velmi důležitou oporou pro přirozenou střevní mikroflóru. K nakládané řepě se často přidává stroužek česneku, několik bobkových listů, kousek křenu. K urychlení procesu kvašení přidává mnoho lidí i kousek chleba. Musí se to však udělat zručně, neboť chléb je nejčastější příčinou plísně, která se objevuje v kváskových výrobcích.
Výhoda nakládané formy
Důvodem většiny případů plísní v kyselém stavu je nedostatečné ponoření složek do solanky. Aby se minimalizovalo riziko, je nejlepší je odvážit a nalít dostatek vody pro důkladné zakrytí vší zeleniny. Důležité také je sklenici dobře uzavřít.
Mezi ingredience, které nejefektivněji přitahují plíseň, patří již zmíněný chléb, takže při jeho přidání k řepě musíte zajistit, aby byl všechen ponořen do solanky. Použijete-li starou, vrásčitou řepu, také se zvýší riziko plísně. Všechna práce pak přijde vniveč. Nejlepší jsou mladé, pevné řepy s neporušenou slupkou.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pickled-beetroot