Květáková polévka s houbami a zelenými bylinkami vás zahřeje na těle i na duši
Krémově bílá, hustá polévka z květáku doplněná o houby, zelenou petrželku a kopr. To je neobvyklá, zato však lahodná a sytá kombinace surovin, která si rychle získá vaše srdce. I když je v ní víc květáku než hub, právě houbová příchuť v ní dominuje a v kombinaci s bylinkami tak polévka získá velmi neotřelou a nezaměnitelnou chuť. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a chutného, tuto polévku určitě nepřehlédněte.
Na květákovou polévku s houbami a zelenými bylinkami budete potřebovat:
- 1 mrkev,
- 1 petrželový kořen,
- 600 g květáku,
- 250 g hub (čerstvých, sušených, mražených či konzervovaných),
- 1 cibuli,
- 2 lžíce másla,
- 3/4 hrnku sladké smetany,
- 1 svazek zelené petrželové natě,
- 1 svazek kopru,
- sůl a mletý černý pepř,
- 2 litry zeleninového vývaru nebo vody.
Návod na přípravu:
Mrkev a petržel očistěte, případně oškrábejte, a pokrájejte na malé kousky nebo ještě lépe nastrouhejte na struhadle.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte hrnec s trochou másla a vhoďte na něj pokrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidejte také očištěné a na proužky pokrájené houby (pokud jsou z konzervy či mražené, napřed z nich důkladně vymačkejte přebytečnou vodu) a orestujte je spolu s cibulkou.
K houbám a cibulce přisypejte pokrájenou petržel a mrkev, nechte chvilku restovat a vše pak zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou. Nechte polévku na kamnech probublávat na mírném ohni. Očistěte květák a rozdělte ho na malé růžičky, které pak vsypte do vroucí vody na kamnech.
Vařte polévku tak dlouho, dokud květák úplně nezměkne. Když je měkký, dochuťte polévku solí a mletým černým pepřem.
Zelenou petrželku a kopr omyjte a osušte papírovými utěrkami a nožem je nasekejte na jemné kousky. Ty pak vsypte do polévky ve chvíli, kdy je květák měkký a nakonec zalijte polévku sladkou smetanou. Nechte ještě minutu či dvě probublat a odstavte z kamen.
Podávejte polévku nejlépe ještě čerstvou. Tak bude nejchutnější a plná vitaminů.
Dobrou chuť.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/recipes/cauliflower-soup/