Kvetakova Polevka1

Květáková polévka s houbami a zelenými bylinkami vás zahřeje na těle i na duši

Krémově bílá, hustá polévka z květáku doplněná o houby, zelenou petrželku a kopr. To je neobvyklá, zato však lahodná a sytá kombinace surovin, která si rychle získá vaše srdce. I když je v ní víc květáku než hub, právě houbová příchuť v ní dominuje a v kombinaci s bylinkami tak polévka získá velmi neotřelou a nezaměnitelnou chuť. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a chutného, tuto polévku určitě nepřehlédněte.

Na květákovou polévku s houbami a zelenými bylinkami budete potřebovat:

  • 1 mrkev,
  • 1 petrželový kořen,
  • 600 g květáku,
  • 250 g hub (čerstvých, sušených, mražených či konzervovaných),
  • 1 cibuli,
  • 2 lžíce másla,
  • 3/4 hrnku sladké smetany,
  • 1 svazek zelené petrželové natě,
  • 1 svazek kopru,
  • sůl a mletý černý pepř,
  • 2 litry zeleninového vývaru nebo vody.

Návod na přípravu:

Mrkev a petržel očistěte, případně oškrábejte, a pokrájejte na malé kousky nebo ještě lépe nastrouhejte na struhadle.

Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte hrnec s trochou másla a vhoďte na něj pokrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidejte také očištěné a na proužky pokrájené houby (pokud jsou z konzervy či mražené, napřed z nich důkladně vymačkejte přebytečnou vodu) a orestujte je spolu s cibulkou.

K houbám a cibulce přisypejte pokrájenou petržel a mrkev, nechte chvilku restovat a vše pak zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou. Nechte polévku na kamnech probublávat na mírném ohni. Očistěte květák a rozdělte ho na malé růžičky, které pak vsypte do vroucí vody na kamnech.

Zdroj obrázku: Freepik

Vařte polévku tak dlouho, dokud květák úplně nezměkne. Když je měkký, dochuťte polévku solí a mletým černým pepřem.

Zelenou petrželku a kopr omyjte a osušte papírovými utěrkami a nožem je nasekejte na jemné kousky. Ty pak vsypte do polévky ve chvíli, kdy je květák měkký a nakonec zalijte polévku sladkou smetanou. Nechte ještě minutu či dvě probublat a odstavte z kamen.

Zdroj obrázku: Freepik

Podávejte polévku nejlépe ještě čerstvou. Tak bude nejchutnější a plná vitaminů.

Dobrou chuť.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/recipes/cauliflower-soup/