Kysané zelí je přímo nabité zdravím. Jeho chuť si snadno upravíte, pozor ale na náhražky
Kysané zelí je jednou z oblíbených surovin. Jedná se mimo jiné o přírodní probiotika, která nastartují střeva a trávení, proto se díky kysanému zelí budeme cítit mnohem lépe. Kysané zelí můžete koupit v každém obchodě, ne vždy ale má tu správnou chuť a kyselost. Doma si ještě můžete zelí upravit podle své chuti a my vám poradíme, jak na to.
Kysané zelí by nemělo chybět ve vašem jídelníčku
Kysané zelí je velmi oblíbené zejména proto, že obsahuje bakterie, které jsou našemu zdraví prospěšné. Kysané zelí můžete buď okyselit, nebo ho naopak kyselé chuti zbavit. Jak to ale udělat? Chuť kysaného zelí ovlivňuje proces fermentace. Bakterie mléčného kvašení se mění na organické kyseliny, a proto nám kysané zelí tolik chutná.
Navíc je zelí bohaté na spoustu vitaminů a minerálů a dalších cenných složek, které našemu tělu pomohou. Podpoří imunitu, ale lidé většinou nemají rádi jeho chuť. Najdou se ale také milovníci této suroviny, kteří na ni nedají dopustit. Zelí musí být správně naložené a také dochucené. Jak toho docílit? Kysané zelí z obchodu se bude lišit od domácího několika rozdíly.
Domácí kysané zelí bude zdravější
Jako ve většině případů, i tady platí, že domácí produkt bude pro vaše zdraví lepší než kupovaný. Můžete si dokonce udělat test, abyste poznali, zda se opravdu jedná o kysané zelí. Napodobenina bude bílé barvy a některé kousky budou dokonce průhledné. Kysané zelí poznáte podle tmavší barvy a také bude žluté. Kysané zelí se může odlišovat nejen barvou, ale také vůní a chutí.
Dominovat může lihový ocet, který ale do pravého kysaného zelí nepatří. Pro některé lidi tak může být kysané zelí příliš kyselé. Můžete ho ale propláchnout pod studenou vodou, snížíte tím obsah sodíku a kysané zelí bude najednou chutnat jinak. Můžete ho také smíchat s bílým zelím a tím snížit jeho kyselost. K přidání kyselosti naopak můžete přidat vinný nebo jablečný ocet.
Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/279187687_Effect_of_salt_concentrations_on_sensory_quality_of_Sauerkraut