Coffee 206142 1920

Lahodnou chuť kávy může zkazit hořkost. Několik tipů, jak ji zjemnit

Znalci kávy si rádi vychutnají malý šálek tohoto horkého nápoje a plně vnímají její chuťové nuance. Pro amatérské milovníky kávy postačí, že jim chuť dané kávy vyhovuje. Za těmito dvěma skupinami stojí ti, kteří černou kávu odmítají z důvodu její hořké chuti. Přitom stačí znalost jednoho malého triku, který s hořkostí snadno zatočí!

Oblíbené koření jako řešení hořkosti

Solení kávy je tím posledním, co nás při jejím vaření napadá. Avšak studie v časopise Nature v roce 1997 ukázala, že trocha soli v kávě s hořkou chutí pomůže. Sůl účinně snižuje citlivost na hořkou pachuť. Přidáním trochy soli do pokrmů také docílíte lepší chuti. Sůl totiž chuť jednotlivých surovin podporuje, proto tak kromě hořkosti ucítíte i jiné chuťové nuance. Její použití při vaření kávy je však méně známým trikem, který však skutečně funguje.

Zdroj obrázku: Pixabay

Překapávaná káva

Přejděte na překapávanou kávu, která má menší tendenci k hořkosti. Hořkost kávy také závisí na použitých zrnech. Stejně tak věnujte pozornost hrubosti, na kterou kávu melete. Příliš jemně namletá káva má tendenci být více hořká, než nahrubo namletá zrna. 

Voda

Dalším důvodem, proč je káva hořká, je používání příliš horké vody. Voda by měla mít v ideálním případě teplotu mezi 91 a 98 °C. Proto si zvykněte nechávat vodu po dovaření chvíli odstát, než s ní kávu zalijete.

Čisté zařízení 

Udržujte své varné zařízení čisté. Ujistěte se, že při každém vaření kávy vypláchnete veškeré své varné vybavení. Zbytky se mohou dostat do dalšího šálku, ovlivnit chuť a způsobit hořkost. Konvici či kávovar také nechávejte schnout na vzduchu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Změňte kávu

Přejděte na středně praženou kávu, která bývá méně hořká. Díky kratšímu pražení mají takové odrůdy vyšší obsah kyseliny, silnější chuť a nižší hořkost. Za vyzkoušení stojí káva bez kofeinu,  proces vytáhnutí kofeinu z kávy zbavuje kávová zrna hořkosti. A v neposlední řadě – pokud pijete instantní kávu, vyměňte ji. Instantní kávy obsahují přísady, konzervační látky a nekvalitní zrna. Vyměňte ji proto za kávu skutečnou.