LDL cholesterol jednoduše sníží správné potraviny. Odborníci radí, co zařadit do jídelníčku

Správná strava a aktivní životní styl jsou nezbytné pro lidi, kteří mají vysoký LDL cholesterol. Stačí často udělat několik drobných změn a na vašem zdraví se to velmi rychle projeví. Vhodná strava není ani nedostupná, ani drahá – vše se dá snadno pořídit i u vás v supermarketu.

Sójové boby

Sójové boby mají léčivé vlastnosti a skvělé nutriční hodnoty. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, mastných kyselin a fytoestrogenů, které zmírňují příznaky menopauzy, snižují krevní tlak a LDL cholesterol. Výzkumy prováděné na sóji ukazují, že isoflavony v ní obsažené snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a zvyšují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Odborníci se shodují na tom, že sója by měla být běžnou součástí stravy.

Čtěte také:  Když máme hlad, může tělo signalizovat něco zcela jiného, než si myslíme. Známými pocity dává najevo chorobu, i nedostatek těchto látek
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rostlinné steroly

Fytosteroly patří do stejné skupiny chemických látek jako cholesterol, ale nejsou syntetizovány v lidském těle. Dokážou snižovat hladinu LDL a působí blahodárně na celkové zdraví organismu. Výrobci potravin přidávají fytosteroly do mléčných výrobků nebo vysoce kvalitních margarínů. Vždy si pečlivě přečtěte složení, abyste kupovali jen ty výrobky, které vám fytosteroly mohou nabídnout.

Řepkový olej

Řepkový olej obsahuje 900 až 1 000 mg fytosterolu ve 100 gramech produktu, což z něj činí jeden z nejpřínosnějších olejů pro lidi, kteří bojují s vysokou hladinou cholesterolu. Obsahuje však také antioxidanty, které mají nejen pozitivní vliv na naše zdraví, ale také na chuť a celkovou využitelnost produktu.

Čtěte také:  O krásných vlasech nemusíte pouze snít. Sílu a zdraví jim dodá aloe, citron či olej
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kakao a tmavá čokoláda

Kdo by neměl rád čokoládu? Pokud ale chcete prospět svému tělu, dopřejte mu jen tu pořádně tmavou s vysokým obsahem kakaa. Ukazuje se, že kakao má příznivý účinek na hladinu cholesterolu v krvi. Je to proto, že obsahuje cenné antioxidanty, které hrají nezbytnou roli při regulaci hladin cholesterolu a prevenci tvorby aterosklerotických změn.