Léčivé síly přírody může využít každý. Domácí bylinnou mast si lze připravit kdykoli

Vepřové sádlo není nic jiného než skvělá mast. Někteří jsou znechucení ho používat, jiní na něj nedají dopustit. Jeho velkou výhodou je, že se dá velmi jednoduše připravit doma. Hlavní indikací je bolest kloubů a svalů, ale mast je ideální i pro rány, kožní problémy nebo příznaky nachlazení.

Vepřové sádlo

V lékárnách a bylinných obchodech máme obrovský výběr analgetických krémů a mastí. Ukazuje se však, že ne vždy se do nich vyplatí investovat. Stejně dobrých výsledků můžete dosáhnout použitím masti, kterou si sami připravíte. Její hlavní složkou je sádlo, které si můžete pořídit prakticky v každém obchodě s potravinami za pár korun. To je mnohem méně než náklady za populární chemické masti.

Vepřové sádlo není nic jiného než směs triglyceridů nasycených a nenasycených kyselin. Díky své velmi mastné konzistenci se produkt velice rychle vstřebává, což urychluje léčivý účinek. Samozřejmě samotné sádlo nemá ani analgetický, ani antipyretický účinek. Toto je složka, která je základem masti. Pro terapeutické účely by se do ní měly přidat vhodné účinné přísady.

Zdroj obrázku: Freepik

Léčivé masti

Prvním a nejdůležitějším krokem je roztavení kostky sádla na mírném ohni. Později k němu můžete přidat vhodné bylinky. Nejčastěji se používá květ heřmánku, květ měsíčku nebo zimolez. Doporučená dávka jsou 2–3 hrsti bylin. Pokud je to nutné, můžete si vyrobit vlastní bylinné směsi, stojí za to se ale předem poradit s lékařem nebo lékárníkem, zvláště pokud užíváte nějaké léky. Další přísadou mohou být bobkové listy nebo kaštanové listy.

Po důkladném promíchání bylin s mastí by se výsledná kaše měla přenést do skleněných nádob nebo sklenic a odložit na chladné místo na 24 hodin. Po uplynutí této doby je mast připravená k použití. Hodně závisí na tom, k jakému účelu se mast používá. Staráte-li se o analgetický účinek, je nejlepší namazat bolavé místo mastí 2–3krát denně. Stojí za to připomenout, že vepřové sádlo, na rozdíl od sádla z lékárny, má mnohem kratší trvanlivost. Sádlo, jako každý tuk, se může stát zatuchlým, takže mast by se měla skladovat v chladničce.

Zdroj: https://blog.mountainroseherbs.com/diy-herbal-salves