Lišky zachutnají i největším odpůrcům hub. Jsou lahodné a v množství cenných složek bezkonkurenční

Chanterelle neboli všem známé lišky jsou obyčejné lesní houby vysoce ceněné gurmány. Lišky lze připravit mnoha způsoby. Jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé. Stojí za to jíst je v sezóně, ale můžete je také zamrazit a vychutnat si jejich lahodnou chuť, kdy budete chtít.

Vzhled lišek

Plodnice mají charakteristickou žlutou barvu. V závislosti na výskytu a okolních stromech a slunečním záření se barva může lišit od světle žluté, žlutooranžové až po silnou oranžovou. Plodnice mají obvykle průměr 1 až 7 cm. Za příznivých podmínek mohou dorůst až 15 cm. Klobouky mladých plodnic jsou konvexní a ploché a časem se stávají konkávními.

Čtěte také:  Nespavost trápí stále více lidí, přitom jsou jednoduché způsoby, jak si pomoci

Okraj plodnic je zvlněný a ohnutý a střed je vždy hladký, matný a holý. Lamely klobouku jsou ve formě vlnitých záhybů sbíhajících se na stonku. Ta má zase výšku 3 až 8 cm a tloušťka se pohybuje mezi 1 a 2,5 cm. Noha má vždy stejnou barvu jako klobouk. Kromě toho má válcovitý tvar a zužuje se směrem dolů. Dužina má světlejší barvu než zbytek houby.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti lišek

Lišky jsou jedny z nejzdravějších hub, které lze připravit bez předvaření. Jsou chutné a ceněné pro svoji odolnost vůči dlouhému skladování. Zajímavé je, že tyto houby jsou také velmi odolné vůči červivění. Nenajdete v nich skoro nikdy ani jednoho červa. Je to způsobeno látkou, která bojuje proti parazitům. Kyselina trametonolová je také přítomna v jejich složení a známé je její působení proti virovému zánětu nádorů a jater.

Čtěte také:  Jak správně dezinfikovat různé druhy povrchů v domácnosti?

Je zajímavé, že od starověku lidová medicína uznávala lišky jako velkou pomoc. Nelze také nezmínit, že klobouky lišek jsou pokladnicí vitamínů A, B1, B2, C, D, PP a E. Obsahují také poměrně mnoho minerálů jako železo, zinek, draslík, jód, síru, vápník, měď, mangan a fluor. Tyto houby sestávají z 90 procent z vody a zbývajících 10 tvoří bílkoviny, sacharidy a tuky. Tyto houby jsou také skvělým zdrojem vlákniny – chitinu, který hraje důležitou roli v trávicím procesu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chanterelle-mushrooms