Salmon 1238662 1920

Losos je skvělá volba i při hubnutí, navíc podpoří koncentraci a celkovou pohodu

Rybí maso je všeobecně zdravou potravinou a měli bychom ho konzumovat alespoň jednou za týden. Losos je poměrně dostupným a chutným kouskem ryby. I když je trochu tučnější, tak se ho při dietách obávat nemusíme, protože obsahuje značné množství bílkovin. 

Rybami proti oslabené imunitě

Rybí maso obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které jsou zásadní pro správnou činnost našeho imunitního systému a jsou prospěšné pro naše cévy a srdce. Dietologové ale bijí na poplach, protože v naší vnitrozemské stravě bohužel převládá konzumace omega-6 mastných. Konzumujeme totiž 10krát více těchto tuků, než bychom měli. Oba druhy nenasycených mastných kyselin jsou pro nás potřebné, ale měli bychom je konzumovat ve vyváženém poměru.

Zdroj obrázku: Pixabay

Lososí maso je vhodné i při dietě

Lososí maso je mnohem více kalorické než maso jiných ryb, protože obsahuje větší podíl tuku (ve 100 gramech masa je zhruba 180 kalorií). Z dietního hlediska je ale losos stále vhodnou potravinou, protože je zdrojem dobře stravitelných bílkovin. 

Vysoký obsah vitamínů B a D působí pozitivně na metabolismus tuků, na nervový systém a obecně přispívá k duševní rovnováze. Losos je zdrojem draslíku, který účinně bojuje s únavou a podporuje činnost mozku, srdce a všech ostatních svalů. Obsah omega-3 mastných kyselin navíc napomáhá tomu, že se tuky neukládají do tukových zásob jako z běžných jídel.

Zdroj obrázku: Pixabay

Rybí maso v jakékoliv podobě je vždy lepší než nic. Nicméně je vhodné upřednostnit nákup čerstvé chlazené ryby, protože lépe odhadneme stav i stáří kusu. Velký starší losos je poměrně tučný, menší filety nám tak zaručí kvalitnější maso. Do dietního jídelníčku můžeme občas zařadit například uzeného lososa, který neztrácí nic ze své nutriční hodnoty. Vhodnější je ale lososa pomalu upéct v troubě na pečícím papíru, maso tak zůstane pěkně šťavnaté. Porce není třeba nijak extra kořenit, přidat můžeme jen zelené bylinky.