Málokdo si dovede představit život bez jahod. Někdy je ale lepší se jim vyhnout

Každý rok se těšíme na sezonu jahod. Ne každý si však může tento jedinečný čas užít. Existuje totiž určitá skupina lidí, kteří by měli jahody ze svého jídelníčku vyřadit. A to i přesto, že jejich plody jsou velmi zdravé a mají vysoký obsah vitamínů a minerálů.

Zdravé červené ovoce

Jahody mají mnoho zdraví prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Jsou bohaté na vitamin C, posilují imunitní systém a utěsňují cévy. Kromě toho obsahují draslík, který reguluje činnost nervového a svalového systému. A přestože mají mnoho prospěšných složek, nejsou vhodné pro konzumaci určitou skupinou lidí.

Jednou ze skupin lidí, kteří se musí jahodám vyhýbat, jsou alergici na toto ovoce. Bohužel toto ovoce bývá jedním z nejčastějších alergenů. Příznaky, které naznačují nesnášenlivost této látky, jsou výtok z nosu, kožní vyrážka, astmatický záchvat a anafylaktický šok. Lékaři nedoporučují konzumaci jahod ani kojícím ženám. Salicyláty obsažené v mateřském mléce mohou u dítěte vyvolat alergickou reakci.

Čtěte také:  Nebezpečný zápal plic může mít i fatální následky. Rozpoznejte příznaky včas
Zdroj obrázku: Pixabay

Jahody a střeva

Jahody nejsou vhodné pro osoby trpící střevními onemocněními, jako je syndrom dráždivého tračníku nebo ulcerózní kolitida. Semena obsažená v plodech mohou způsobit další podráždění střevní sliznice. To může vést k nepříjemným bolestem břicha, nebo dokonce k průjmu. Pokud tedy i vy patříte mezi osoby se střevními problémy, raději se jahodám vyhněte nebo je konzumujte jen ve velmi malém množství.

Dalším rizikem konzumace jahod jsou pesticidy, které se používají k ochraně ovoce před škůdci nebo různými chorobami. Bohužel tyto látky nezůstávají jen u toho. Mohou být velmi škodlivé pro naše zdraví. Přispívají ke vzniku nádorů a neurologických onemocnění. Kromě toho mohou způsobit neplodnost a nepříznivě ovlivnit vývoj plodu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/strawberries