
Málokteré ovoce nabídne tolik co třešně. Výborné jsou jako svačinka i naslano
Elixír zdraví. To by mohl být alternativní název kulatých, šťavnatých peckovic, které jsou v lidové medicíně známé už stovky let. Prosluly svou schopností čistit krev, umí toho ale mnohem víc. Tušili jste třeba, že obsahují spoustu jódu, takže jsou účinné při řešení potíží se štítnou žlázou? Proč se vyplatí je jíst a které dobroty z nich můžete připravit?
Zásobárna vitaminů a minerálů
Třešně patří mezi klasické druhy tuzemského ovoce. Bohužel, podobně jako jiné české plodiny částečně zanikají ve stínu svých subtropických a tropických příbuzných, které se do obchodů dovážejí z dalekých krajin. Ve skutečnosti ale je jen málo druhů ovoce zdravějších, než jsou právě třešně.
Tmavě červená až fialovočerná dužnina třešní obsahuje:
- více než 80 % vody,
- ovocné cukry,
- vitaminy A, P, C, E, B a betakaroten,
- minerály hořčík, železo, jód, fosfor, zinek, vápník, draslík a křemík,
- barvivo antokyan, které podporuje tvorbu inzulinu a funguje jako antioxidant.
Díky těmto látkám konzumace třešní prospívá při léčení cukrovky, působí blahodárně při potížích se štítnou žlázou, ale i proti bolestem páteře. Kromě toho barvivo antokyan odstraňuje z těla volné radikály, čímž působí preventivně proti vzniku rakovinného bujení.
Lahodná ingredience do kuchyně
Ačkoliv se nejčastěji konzumují syrové, chutnají třešně skvěle i jako doplněk různých dortů, dezertů, zákusků, želé či zmrzlin. Hodí se ale také pro přípravu slané kuchyně. Pro inspiraci vám jeden z receptů přinášíme.
Hovězí steak s třešněmi a plísňovým sýrem
- 4 plátky pravé svíčkové,
- 100 g třešní,
- 50 g sušených brusinek,
- 80 g gorgonzoly nebo jiného sýru s modrou plísní,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 2 lžíce másla,
- 3 šalotky,
- 150 ml červeného vína,
- 200 ml 33% smetany,
- 4 lžíce čerstvého či nakládaného barevného pepře,
- sůl a pepř podle chuti.

Vypeckované třešně a brusinky zalijte trochou vody, 1 až 2 minuty povařte a nechte zchladnout.
Steaky potřete olejem a na silnostěnné pánvi opékejte z každé strany 3 až 4 minuty. Pak osolte, opepřete a zabalené v alobalu nechte na 5 minut odležet.
Pánev zbavte přípečků, ale nemyjte ji. Nechte rozpustit máslo a zpěňte na něm šalotku nasekanou najemno. Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Pak přidejte smetanu, barevný pepř, osolte a vařte do zhoustnutí.
Steaky podávejte přelité pepřovou omáčkou a třešňovou směsí a posypané rozdrobenou gorgonzolou. Můžete ozdobit snítkou bazalky a doplnit o opečené brambory ve slupce.
Dobrou chuť.
Zdroj: https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/cherries/