Máslo plné kalorií je lepší nahradit něčím zdravým. Využít lze luštěniny, zeleninu i houby

Máslo je sice velmi chutné, ale zato je i dost kalorické. Proto se ke konzumaci nedoporučuje, pakliže chcete hubnout. Jíst ho nemohou ani lidé s intolerancí na laktózu. Jaké alternativy tedy existují?

Zdravé alternativy másla

Zde je přehled možných produktů, které lze konzumovat místo másla:

  • Fazolové máslo: to si velmi snadno připravíte i v domácích podmínkách. Uvařte do měkka bílé fazole, pak je v mixéru rozmělněte na kaši a dochuťte dle preferencí solí, pepřem a případně i lisovaným česnekem. Díky této pomazánce doplníte draslík, fosfor, vápník, železo i kyselinu listovou. Kromě jiného fazole obsahují i vlákninu prospěšnou pro trávení a antioxidanty.
  • Zeleninové pesto: můžete jej nanášet nejen na rozpečené pečivo, ale také jím ochucovat třeba těstoviny. Potřebujete 1/2 hrsti čerstvé, jemně nasekané petrželky, 1 hrst špenátu, 15 lístků čerstvé bazalky, 1 lžíci piniových oříšků, 1 stroužek česneku, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžíci olivového oleje a sůl a pepř dle chuti. Vše rozmělněte v mixéru, přeneste do uzavíratelné skleničky a uložte v lednici. Tímto pestem doplníte železo, nenasycené mastné kyseliny, vitamín A i C.
  • Avokádová pasta: potřebujete 1 zralé avokádo, trochu soli a špetku mletého pepře. Všechny tyto ingredience rozmělněte buď v mixéru anebo vidličkou a konzumujte s pečivem. Hodit se bude k avokádové pastě i rajče. Doplníte díky ní omega-3 mastné kyseliny, vápník a hořčík.
Čtěte také:  Kouzelná majoránka nechybí v žádné kuchyni. Nejcennější je ovšem přimíchaná do léčivé masti
Zdroj obrázku: Freepik

Další možnosti, jak nahradit máslo v jídelníčku, + bonusový recept

Pomazánku nebo také zeleninové máslo si můžete připravit i z vařené cizrny, hrášku, lilků, pečených paprik, kukuřice a podobně. Vsadit ovšem můžete i na variaci ze sýra tofu a hlívy ústřičné. Zde je skvělý recept na domácí verzi. Potřebujete:

  • 225 gramů vařených a loupaných brambor,
  • 200 gramů tofu,
  • 25 mililitrů dýňového oleje,
  • 12 mililitrů slunečnicového oleje,
  • 25 mililitrů sójového mléka (bez příchutě),
  • sůl a pepř dle chuti,
  • 5 až 8 gramů hlívy ústřičné (ideální je sušená mrazem),
  • 10 gramů lahůdkového droždí.

Vše rozmělněte v mixéru a pomazánka je na světě. Pochutnejte si na ní třeba s kouskem celozrnné bagety.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/best-butter-substitutes