Mátu snadno vypěstuje každý. Je skvělým doplňkem drinků i neocenitelným lékem

Mátový čaj je spojen především se žaludečními problémy, zmírňuje bolest a nevolnost. Toto ovšem nejsou jediné vlastnosti této rostliny, protože máta obsahuje mnoho cenných složek, které podporují fungování těla. Je ovšem nenahraditelná i v horkém počasí, protože nás dokáže osvěžit a hydratovat.

Máta se pěstuje snadno

Máta je bylina, která je známá již od starověku, a její dny slávy jen tak neskončí. Patří mezi nejrozšířenější a nejpoužívanější byliny na světě. Máta je trvalka, takže je vhodná k pěstování na jakémkoli místě – v květináči, na zahradě i v záhonech. Nevyžaduje speciální péči a zručnou zahradnickou ruku, protože nepotřebuje hnojení ani speciální půdní podmínky.

Je ideální pro pravidelné sbírání a konzumaci, jakož i pro pozdější sušení a použití. Máta obsahuje éterické oleje, flavonoidy, třísloviny, fytosteroly, vitamíny a minerální soli, železo, měď, zinek, sodík. Už léta se používá při gastrointestinálních problémech. Látky obsažené v její buničině stimulují sekreci žaludeční šťávy a žluči, což přináší úlevu v případě poruchy trávení, plynatosti a zmírňuje příznaky přejedení.

Zdroj obrázku: Freepik

Ideální přes léto

Za horkého počasí stojí za to sáhnout právě po mátě. Mentol v ní obsažený má osvěžující účinek, proto stojí za to hodit do vody několik listů čerstvé máty. Vynikajícím doplňkem bude i plátek citronu – taková směs bude mít osvěžující, ale také hydratační účinek. Můžete také uvařit mátu jako čaj a poté nápoj zchladit. Kromě toho jsou čerstvé lístky máty vhodné jako doplněk k salátům nebo omáčkám.

Pravidelná konzumace máty má také antibakteriální a antialergický účinek. Mentol z máty peprné není jen osvěžením, ale je obohacen i analgetickým účinkem. Obsažený mentol, který se používá zevně, zmírňuje příznaky bolesti kloubů a svalů. Esenciální oleje obsažené v buničině se používají k inhalaci v případě respiračních infekcí, zmírňují bolest v krku, kašel a rýmu.

Zdroj: https://spacecoast.edu/blog/the-power-of-peppermint.html