Meloun už nepatří mezi zakázané potraviny. Má nižší glykemický index než se předpokládalo

Až donedávna byl meloun považovaný za ovoce zakázané diabetikům nebo lidem snažícím se zhubnout. To vše kvůli vysokému glykemickému indexu. Jak se ale ukazuje, ten byl dříve špatně spočítán. Meloun je lahodný, osvěžující a plný vitamínů, například vitamínu A, C a skupiny B. Najdeme v něm hořčík, fosfor, draslík, měď a mangan.

Vědci našli chybu

Meloun se skládá z 92 % z vody. Za svou barvu vděčí antioxidantům, které odstraňují toxiny z těla a zpomalují stárnutí. Specialisté z univerzity v Sydney v novém výzkumu uvedli, že glykemický index melounu je mnohem nižší, než se předpokládalo. Přisoudili mu hodnotu 50, což je průměrný glykemický index, místo dříve uváděných 76.

Pokud má potravina vysoký glykemický index, velmi rychle se tráví a uvolňuje do krve cukry. Glykemie rychle vyskočí a pak stejně náhle klesne. Kvůli tomu tělo opět zatouží po jídle, což vede k nadváze, inzulínové rezistenci a nakonec k diabetu 2. typu. Meloun obsahuje 7 gramů cukru na 100 gramů váhy. Pro srovnání například hrušky obsahují 12 gramů cukru, banány 13 a červené hrozny dokonce 16 gramů.

Zdroj obrázku: Freepik

Záleží na více faktorech

Neznamená to, že bychom měli přestat jíst sladké ovoce. Na přírodních cukrech není nic špatného, pokud je strava obecně vyvážená. Také samozřejmě záleží na tom, kolik tohoto ovoce zkonzumujeme. Čím vyšší je glykemický index, tím méně bychom ho měli sníst. Když zvážíme meloun, porce o velikosti 120 g má glykemickou zátěž 6. Dvojnásobné množství už má zátěž 13.

Způsob, jak snížit glykemickou zátěž přirozeně sladkého ovoce, je jíst ho s přidanými bílkovinami nebo tuky, nejlépe obojím. Tyto přísady mají naopak nízký glykemický index a snižují celkovou glykemickou zátěž pokrmu. Pokud jste diabetik, máte rezistenci na inzulín nebo jen chcete zhubnout, jezte melounový salát se sýrem feta a olivami nebo olivovým olejem. Banán nebo hroznové víno rozmixujte s jogurtem nebo ořechy.

Zdroj: https://foodstruct.com/food/melon