Mikrovlnná trouba je v kuchyni velký pomocník, ne vše do ní ale patří
Do základní výbavy každé kuchyně patří v dnešní době vedle lednice a varné desky také mikrovlnná trouba. Obvykle ji používáte každý den pro ohřátí jídla nebo například čaje. Mikrovlnky se však často rozbíjejí kvůli špatnému používání. Co do ní rozhodně nedávat a které potraviny nebo předměty ji mohou rozbít?
První a snad nejvíce častou potravinou je vejce. Syrové, naměkko nebo natvrdo, a ještě se skořápkou. Vejce v takovém stavu do mikrovlnné trouby rozhodně nepatří. Při zahřátí se totiž tlak ve skořápce zvyšuje a brzy dojde k prasknutí. Tato exploze rozstříkne vejce po celé mikrovlnce.
Smažená jídla do mikrovlnky nepatří
Určitě to znáte. Z víkendového oběda vám zbyde jeden nebo dva smažené řízky, které přijdou k chuti i následující den. Tučná a smažená jídla však v mikrovlnné troubě nemají co dělat. Tuk se totiž mnohem rychleji zahřívá, a tak může dojít ke vznícení, nebo dokonce požáru. Dbejte proto na to, abyste u ohřívání smaženého jídla byli vždy v blízkosti trouby.
Další potravinou jsou chilli papričky. Za jejich oblíbenou ostrou chuť může především složka kapsaicin, která při tepelném zpracování může explodovat. Při výbuchu může dojít k popálení očí nebo nosu, šťáva z těchto papriček je v takovém stavu velmi nebezpečná. Mikrovlnná trouba tedy není vhodný nástroj pro ohřívání ostrého jídla.
Nikdy nepoužívejte alobal
Nejčastější chybou při ohřevu v mikrovlnné troubě je použití alobalu nebo jiného kovu. Hliníková fólie nebo kovové předměty zvyšují magnetické vlny v troubě, a tak může snadno a velmi rychle dojít k výbuchu.
Také se nevyplácí ohřívat jídlo v uzavřené nádobě. Pokud máte jídlo v krabičce s víkem, nandejte si jídlo nejlépe na porcelánový talíř, nebo alespoň víko odstraňte. Při ohřevu se totiž uvnitř nádoby vytvoří tlak, a tak může jednoduše bouchnout a vaše jídlo bude po stěnách celé mikrovlnné trouby.
Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-to-never-microwave/