
Mírná konzumace majonézy může mít prospěšné účinky na zdraví
Majonéza se připravuje smícháním vaječných žloutků, octa, oleje, hořčice a koření, jako jsou sůl a pepř. Skvěle se hodí do sendvičů, salátů jako dresink nebo jako příloha k masitým pokrmům. Nadměrná konzumace majonézy však může zásadně ovlivnit fungování organismu a způsobit zdravotní problémy.
Majonéza a bolesti hlavy
Výroba majonézy doma je lepší volbou než nákup hotového produktu v obchodě. Majonéza obsahuje velké množství konzervačních látek, které mohou – při nadměrné konzumaci – způsobit příznaky otravy včetně bolesti hlavy, nevolnosti, a dokonce i průjmu. Majonéza obsahuje velké množství cukru. Častá konzumace vede k problémům s udržováním normální hladiny glukózy v krvi, a proto se diabetikům nedoporučuje. Měli byste vědět, že majonéza s nízkým obsahem tuku obvykle obsahuje mnohem větší množství cukru než klasická majonéza. Jak již bylo uvedeno, vysoký obsah tuku v majonéze znamená, že při pravidelném přidávání do sendvičů nebo salátů může přispívat k nárůstu hmotnosti. Lidé, kteří se snaží zhubnout, by měli sahat po přírodních omáčkách na bázi jogurtů častěji než po majonéze.

Majonéza a zdravotní vlastnosti
Majonéza není jen tuk, který přispívá ke zvyšování obvodu pasu, ale také zdroj zdravých omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Nenasycené tuky přispívají ke snižování cholesterolu, a tím snižují riziko aterosklerózy nebo infarktu myokardu. Pokud se majonéza jí s mírou, je pro tělo zdravá. Složky obsažené v majonéze jsou zdrojem velmi důležitého vitamínu pro tělo, konkrétně vitamínu E. Nejen že příznivě působí na vzhled pokožky a vlasů, zlepšuje jejich stav, ale také chrání před mozkovou příhodou. Pokud se konzumuje v přiměřeném množství, majonéza je důležitým prvkem stravy.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6694423/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9249520/, https://diabetesmealplans.com/16156/mayonnaise-for-diabetes-a-good-or-bad-choice/, https://www.healthline.com/nutrition/10-highly-fattening-foods, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9028717/, https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e