Místo do omáčky si z aromatického koření udělala čaj, tím předchází řadě známých nemocí
Bobkový list zná každá hospodyňka z kuchyně. Příprava polévek se bez něj téměř neobejde, a tak má v kuchyni bobkový list nezastupitelné místo. Bobkový list byl již odpradávna velmi ceněn pro své léčivé účinky, a dokonce se stal i symbolem vítězství a vznešenosti. Není divu, že takto vážená rostlina, jen překypuje léčivou silou. Nebojte se ji proto využít i vy!
Škála nemocí, které léčí, je široká
Čaj z bobkového listu můžeme bezesporu označit jako všelék. Jeho působení je velice obšírné a rozhodně byste mu měli věnovat pozornost. Kromě zbavení těla přebytečných toxinů může čaj i v malých dávkách pomoci při:
- zažívacích potížích a bolestech žaludku,
- snížení množství cukru v krvi,
- redukci cholesterolu,
- revmatických bolestech,
- hubnutí a zrychlení metabolismu,
- problémech s nespavostí.
Jak čaj připravit, a především jak užívat?
Příprava čaje z bobkového listu je neobvykle jednoduchá. Jednu lžičku listu rozemletého na malé kousky přelijte 3 dl vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pak čaj přeceďte a za tepla vypijte. Pro silnější působení je možné list vařit zhruba 5 minut a poté nechat vylouhovat na 5-6 hodin na chladném místě. Užívejte čaj po malých dávkách po celý den (ne více než sklenici denně). Nejvhodnější je popíjet jej po dobu tří dnů a poté si nechat alespoň týden pauzu.
Kontraindikace neberte na lehkou váhu!
Nezapomeňte, že i tento všelék byste měli užívat v rozumné míře a nejlépe se poradit o jeho užívání s lékařem. Ačkoli má bobkový list mnoho cenných vlastnosti, některé z nich mohou být také nežádoucí. Vzhledem k silnému působení bylinného čaje je během léčby důležité být opatrný. Bobkové listy mohou zvýšit riziko vnitřního krvácení, což je vážná komplikace u lidí s problémy se srážením krve a užívajících léky. Čaj z bobkového listu může také interagovat s některými léky, a tak byste při jeho užívání měli být na pozoru a nic nepřehánět.