
Místo kávy vsaďte po ránu na švestkovou šťávu. Nastartuje metabolismus i imunitu
Šťáva ze švestek je nápoj s úžasnými vlastnostmi, který se doporučuje pít zejména lidem se střevními problémy. Příznivě působí na celé tělo, dodává energii a zlepšuje imunitu. Jak připravit šťávu ze švestek?
Proč pít šťávu ze švestek?
Šťáva ze švestek obsahuje nejvíce vitamínů A, C a B. Kromě toho obsahuje vápník, draslík a železo, je bohatá i na vlákninu. Vyplatí se pít pravidelně, ale kvůli přítomnosti cukrů se doporučuje pouze jedna sklenice denně, nejlépe nalačno. Dodá tělu cenné minerály, ale především pomůže posílit imunitu. Navíc díky svým laxativním vlastnostem zabraňuje vzniku hemoroidů, které jsou někdy důsledkem dlouhodobé zácpy.
Šťávu ze švestek se doporučuje konzumovat především lidem se střevními problémy, zejména při vyprazdňování. Podle studie z roku 2010 pití jedné sklenice švestkové šťávy denně pomáhá udržet v normě hladinu krevního tlaku. Ukázalo se, že šťáva ze švestek podporuje i funkci jater. Doporučuje se pít při žloutence, protože očišťuje tělo od toxických látek.

Jak si ji vyrobit?
Šťáva ze švestek je velmi prospěšná i pro lidi, kteří chtějí zhubnout, má nízký glykemický index a zpomaluje vstřebávání glukózy. Přestože je šťáva velmi zdravá, ne každý ji může pít. Neměli by ji pít lidé s hyperaktivním močovým měchýřem a pacienti s ulcerózní kolitidou. Takoví lidé by se měli o konzumaci švestkové šťávy poradit s lékařem.
Stačí šest švestek a dvě sklenice vody. Ovoce zbavíme pecek a překrojíme na polovinu. Potom švestky vhodíme do litrové nádoby a zalijeme vařící vodou. Po vychladnutí nádobu uzavřeme a dáme na 24 hodin do chladničky. Takto připravenou šťávu lze pít jednou denně, maximálně 200 ml najednou. Kúru užívejte sedm dní.
Zdroj: https://thebrilliantkitchen.com/easy-plum-juice-recipe/