Mlsání bez výčitek s rozinkami, které tělu prospějí řadou cenných látek
Rozinky, jinak také hrozinky, jsou sušené plody vinné révy. Jsou vynikajícím občerstvením, které můžete jíst místo sladkého, a to bez výčitek. Obsahují vlákninu, draslík a železo. Mohou se jíst syrové, především se však používají při pečení nebo vaření, setkáte se s nimi ve vánočkách, závinech, omáčkách, koláčích nebo buchtách. Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky však můžete rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny, nejčastěji je to alkohol nebo horká voda.
K čemu jsou dobré?
Zlepšují práci cévního systému a snižují hladinu špatného cholesterolu. Díky obsahu boru usnadňují rozinky zapamatování. Jsou také bohaté na antioxidanty. Draslík má velký vliv na krevní tlak, takže jsou dobré pro lidi, co s ním mají problémy. Ve vašem jídelníčku by měly být často, pokud je budete jíst jen čas od času, nebudou plnit svou funkci. Příznivé sloučeniny v rozinkách jsou účinné v boji proti bakteriím v ústech. Metabolické účinky bakterií, zejména cukrů, jsou hlavní příčinou zubního kazu. Přesto, že jsou rozinky velmi sladké, mohou v malém množství zabránit rozvoji cukrovky 2. typu. Rozinky jsou toxické pro psy a podobné účinky se předpokládají i u koček. Určitě je před svými mazlíčky schovejte.
Které rozinky si vybrat?
Rozinek je k dostání na našem trhu velmi hodně a spotřebitelé si opravdu mají z čeho vybírat. Existuje mnoho různých barev. I když jejich barva a chuť jsou dány použitím různých druhů vinné révy, obecně platí, že nutričně lepší jsou rozinky tmavé. Rozinky, které mají světlejší barvy, totiž většinou obsahují oxid siřičitý, který se přidává v průmyslové výrobě jako konzervant. To ale snižuje kvalitu rozinek a může také negativně působit na alergiky.