Množství vyhozeného jídla je alarmující. Šetřit s potravinami je přitom snadné

Plýtvání jídlem je celosvětový problém. Největší plýtvání nastává během vánočních a velikonočních svátků, kdy si lidé zvykli mít plné stoly jídla, pochutin a pití, které pak ani nestihnou zkonzumovat, protože například nedorazí část rodiny, se kterou počítali. Stoly prohnuté pod těžkými pokrmy jsou tradicí, co ale dělat v případě, že vám nějaké jídlo zbyde? Můžete ho například darovat.

Plýtvání jídlem zatěžuje peněženku

Jak si naplánovat jídelníček, abyste využili opravdu veškeré suroviny, které nakoupíte? Můžete si dělat pravidelné seznamy potravin, podle kterých budete nakupovat. Pokud budete vědět, co budete vařit, nákupy budou snadnější a navíc nebudete kupovat sladkosti a další pochutiny, které vlastně k životu vůbec nepotřebujete. V koši by mělo končit jen minimum odpadu, ale dá se říci, že i ten lze z většiny využít, například jako hnojivo na zahradu.

Čtěte také:  Dokonalý vývar jako od babičky: správné ingredience mu dodají silnou chuť a nezapomenutelnou vůni

Problémy s velkým množstvím jídla jsou po celém světě. Většina z nás si ani neuvědomuje, jaké množství jídla sníme a kolik ho nakonec vysypeme do odpadu. Je to škoda nejen proto, že někteří lidé na planetě nemají co jíst, hlavně nás to stojí nemalé peníze, které prostě vyhazujeme do koše. Jestliže chcete změnit svůj život, začněte tím, že budete šetřit potravinami.

Zdroj obrázku: Freepik

Před nákupem prohledejte kuchyň

Nejen sváteční nálada, ale také chuť na něco dobrého nebo hlad nás mohou hodně ovlivnit při nákupu potravin. Do obchodu byste nikdy neměli chodit hladoví, protože pak koupíte věci, které běžně nekupujete. Dalším bezpečným krokem k tomu, abyste neutráceli za jídlo, je mít vytvořený nákupní seznam.

Čtěte také:  Hebké a nadýchané ručníky i po několika vypráních mohou být skutečnost díky několika trikům

Nemusíte také vařit každý den, ale klidně na dva nebo tři dny dopředu. Jídlo se dá uchovávat v krabičkách a některé omáčky nebo knedlíky můžete také zamrazit. Potraviny, které jsou trvanlivé, pak pečlivě skladujte v dózách. Ochráníte je tak před škůdci, jako jsou moli nebo myši. Docílíte toho, že potraviny vydrží déle, a tím pádem s nimi budete méně plýtvat.

Zdroj: https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1309609/