Mořská nebo stolní: zjistěte, která sůl je opravdu zdravější a v čem je důležitá
Stolní a mořská sůl jsou při přípravě jídla stejně užitečné, avšak jejich příznivci se dělí na dva tábory, holdující jednomu, nebo druhému druhu. Výrobci těží stolní sůl ze solných usazenin a zpracovávají ji na jemný krystal, zatímco mořská sůl pochází z odpařování mořské vody. Mnoho lidí věří, že mořská sůl je zdravější než stolní sůl, protože je přirozeným zdrojem sodíku, oproti tomu do soli stolní je výrobci přidáván. Jaké jsou výhody obou druhů a která sůl je doopravdy zdravější?
Stolní vs. mořská sůl
Mezi lidmi panuje mylná představa, že mořská sůl obsahuje méně sodíku než stolní sůl, proto ji mnoho lidí vnímá jako zdravou alternativu. Kuchaři používají mořskou sůl v některých receptech kvůli její hrubé a křupavé struktuře. Někteří lidé jí také dávají přednost pro její silnější chuť. Ačkoli lidé mohou vnímat mořskou sůl jako zdravější, má stejný obsah sodíku jako sůl stolní. Mořská sůl obsahuje také další minerály, včetně:
- hořčíku,
- vápníku,
- draslíku.
Sůl nad zlato
Sodík je pro dobré zdraví nezbytný, proto bychom sůl ze stravy neměli zcela odstranit. Sodík v soli pomáhá kontrolovat krevní tlak, je nezbytný pro nervové i svalové funkce, pomáhá k normální buněčné funkci a udržuje kyselou rovnováhu krve. Stolní sůl obsahuje také jód, který je další základní živinou. Nedostatek jódu může u dětí způsobit špatný růst a kognitivní poruchy.
Zdravotní rizika
Příliš mnoho soli může vést k některým zdravotním komplikacím, jako je:
- vysoký krevní tlak,
- nemocné srdce,
- mrtvice.
Jen proto, že mořská sůl vzniká přirozenější cestou, je pro lidské zdraví vhodnější. V každém případě je konzumace určitého množství soli pro lidské zdraví nutná. V případě mořské soli tělo získá kromě sodíku i další prvky, v případě stolní varianty zase jód.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326519