Mražení uchová syrové i vařené maso dlouhé měsíce čerstvé. Některé chyby ho ale mohou zkazit
Zbyly vám nespotřebované uzeniny nebo zbytek pečeného masa od oběda a nechcete ho vyhodit? Potřebujete uskladnit syrové maso, ale nejste si jistí, jak dlouho vydrží a co udělat proto, aby si po rozmrazení udrželo svoji barvu, chuť i vůni? Poradíme vám několik tipů, jak bezpečně svěřit své potraviny mrazu a nebát se jejich následné nepoužitelnosti a zbytečného plýtvání.
Jak dlouho vydrží?
I když mráz deaktivuje bakterie (pozor, jen hibernují, nezničí se) a zastavuje rozkladné procesy, ani tak nevydrží zamrazené potraviny navždy. V případě masa jeho trvanlivost závisí na obsahu tuku. Čím tučnější, tím méně vydrží.
Kupříkladu bůček je lepší zpracovat do dvou měsíců od zamrazení, libové maso nebo třeba ryby vydrží i déle než půl roku (vakuované maso je možné skladovat i rok). Uzeniny a vařené či pečené maso vydrží nejdéle dva měsíce, přičemž to tučnější je lepší spotřebovat do čtyř týdnů. Totéž platí i pro mleté maso.
Jak maso správně uložit?
Nejlepší způsob je předem maso naporcovat, důkladně umýt, ihned osušit, zabalit do přilnavé potravinářské fólie nebo speciálních uzavíratelných sáčků, abyste zabránili přístupu vzduchu k masu, a uložit do zadní části mrazáku, kde je nejmenší vliv teplotních výkyvů při otevírání dvířek mrazáku.
- Nezapomeňte každý kousek označit štítkem s popiskem, co balíček obsahuje. I když si myslíte, že to poznáte, faktem je, že pod nánosem ledu už nelze odlišit ani maso od špenátu.
- Je také vhodné označit každý balíček datem, kdy jste jej do mrazáku uložili. Díky tomu budete přesně schopni ohlídat trvanlivost.
- Uzeniny či tepelně zpracované maso uložte jen v takových porcích, které budete schopni po rozmrazení ihned spotřebovat. Předejdete tím jejich zkáze.
- Mrazíte-li syrové maso, uložte ho do mrazáku nejdéle do dvou dnů od nákupu. Také byste neměli mrazit porce o vyšší hmotnosti než 2 kilogramy.
Jak maso správně rozmrazit?
Jestliže mrazíte hotové pokrmy z masa, není třeba je před ohříváním rozmrazovat. Stačí je jen rozbalit a vložit do kastrůlku, kde ho na mírném ohni rozmrazíte a zároveň ohřejete k přímé spotřebě.
V případě rozmrazování masa syrového dbejte na základní hygienická pravidla. Nikdy nenechávejte maso rozmrazovat na kuchyňské lince. Inaktivované bakterie na povrchu masa ožijí a způsobí zkázu nevídanou rychlostí.
Maso můžete rozehřát i v mikrovlnné troubě, ale počítejte s tím, že se během tohoto procesu začne částečně vařit. Proto je vhodné jej ihned zpracovat (a počítat s tím, že jeho chuť a struktura bude předchozím vařením ovlivněna).
Nejlepší způsob je nechat maso povolit v lednici, což sice trvá o něco déle, nicméně je to nejšetrnější a nejbezpečnější.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7805346/how-to-freeze-meat/