Mid Shot Woman Holding Carrots Outside

Mrkev je oblíbená po celém světě. I tato skvělá zelenina ale může znamenat problém

Mrkev je skvělá zelenina, která je plná vitaminů a dalších látek, jež prospějí našemu tělu. Můžete si ji snadno koupit v obchodě, a to po celý rok, spousta lidí ale dává přednost vlastnímu vypěstování. Mrkev je běžná na stolech po celém světě a můžete ji používat k různým úpravám. Hodí se do polévek, omáček, pod maso nebo do salátů. Někteří lidé by se jí ale měli raději vyhnout.

Jaké jsou vlastnosti mrkve?

Mrkev obsahuje kromě vitaminů také různé karotenoidy. Patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, kterou milují děti i dospělí. Proto ji tak rádi pěstujeme na svých zahrádkách. Navíc je její pěstování nenáročné a můžete mít chutnou svačinku kdykoliv po ruce. Není ale vhodná pro každého, protože obsahuje také látky, které mohou ublížit.

Obsahuje vitaminy skupiny B, ale také kyselinu listovou nebo další látky, jako je draslík, hořčík nebo vápník. Mrkev obsahuje také spoustu vlákniny a sacharidů, hodí se do dietního režimu jako součást salátů. I když je známo, že má pro zdraví prospěšné vlastnosti, ukazuje se, že její konzumace není pro každého. Pokud si ji dopřejete, můžete snížit riziko vzniku rakoviny.

Zdroj obrázku: Pixabay

Kdo by se měl mrkvi raději vyhnout?

Mrkev patří mezi první druhy zeleniny, kterou ochutnají už malé děti. Většina lidí si jí může dopřát, kolik chce, ale rozhodně nepatří mezi potraviny, které by si měli dávat lidé trpící cukrovkou. Nejlepší pro ně bude dát si ji pouze v syrové formě, ale nikoli tepelně upravenou. Ta má vyšší glykemický index a to může vést ke zdravotním komplikacím.

Mrkví se dokonce můžete předávkovat. Vysoká koncentrace vitaminu A může být nebezpečná pro tělo a projevit se může například slabostí, bolestí hlavy, oranžovým odstínem pleti nebo poruchou menstruačního cyklu. Jestli si jich budete dávat několik denně, můžete si spíše ublížit než svému tělu prospět.

Zdroj: https://www.stylecraze.com/articles/side-effects-of-carrots-you-should-know/