Food 3179853 1920

Mýty okolo prospěšnosti některých potravin stále kolují mezi lidmi, i když nejsou úplně pravdivé

Lidé v celosvětovém měřítku stále více dbají na kvalitu jídla, které konzumují. Jde především o to, aby byly potraviny zdravé a ekologické. Zároveň, vlivem rozvoje moderních technologií, je nejběžnějším zdrojem informací internet. Bohužel ne všechny zveřejněné informace jsou pravdivé, a tak se do povědomí lidí dostává mnoho mýtů.

Řepkový olej má víc omega-3 mastných kyselin než olivový

Nelze popřít, že olivový olej je cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů. Ukazuje se ale, že mnohem více omega-3 mastných kyselin je třeba v řepkovém oleji. Pokud sáhneme po nerafinovaném panenském řepkovém oleji, můžeme si být jistí, že neobsahuje škodlivé látky, vyjde nás ale levněji než olivový.

Zdroj obrázku: Pixabay

Věří se, že špenát je velmi bohatý na železo. Za tímto mýtem ale stojí vědec Emil Wolff, který nesprávně vypočítal obsah oxidu železa ve špenátu, takže ve skutečnosti zas až tak bohatým zdrojem není. Navíc je obtížně stravitelný. Mezi velmi rozšířené fámy patří ta, že vynecháním másla z jídelníčku se vytratí špatný cholesterol. Jenže máslo je bohaté na vitamín A, D a E a také kyselinu máselnou, která je pro zdraví prospěšná. Je také lépe stravitelné než margarín.

Med má dvakrát víc kalorií než cukr

Med se často používá jako zdravější alternativa cukru. I když med nesporně obsahuje živiny a vitamíny i jiné prospěšné látky, je primárně zdrojem kalorií. Sto gramů medu obsahuje téměř 330 kalorií, což je dvakrát větší množství, než najdeme v cukru. Lidé bojující s nadváhou a cukrovkou by proto med měli ze svého jídelníčku vynechat. Nesvědčí ani alergikům kvůli obsahu pylu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Navzdory všeobecnému přesvědčení jsou brambory nízkokalorické a velmi zdravé. Ve 100 gramech najdeme jen 60 kalorií, jsou cenným zdrojem škrobu, na dlouho zasytí a navíc obsahují vitamíny C, A, E a B. Po celá léta se také věřilo, že pálivá jídla způsobují žaludeční vředy. Chilli ale může onemocnění pouze zhoršit, jelikož dráždí sliznice, není ale přímou příčinou.

Zdroj: https://www.ecommunity.com/healthminute/2021/your-healthy-food-really-healthy