Na tahle žebírka nikdo jen tak nezapomene. Medová kořeněná omáčka jim dodá šmrnc
Pikantní medovo-hořčičná poleva a dokřupava opečená žebírka. To je klasika letních grilovacích party v zahradě, ale i slavnostnějších rodinných či přátelských setkání. Ať už jsou součástí hlavního chodu, nebo jako samostatné občerstvení, na tuhle specialitu vy ani vaši hosté dlouho nezapomenete.
Ingredience:
- 1 kg vepřových žeber,
- 3 lžíce mleté uzené papriky,
- 2 lžíce sušených mletých cibulí,
- 1 lžíce sušeného česneku,
- 1 lžička mletého chilli,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička černého pepře,
- 1 lžíce hořčice,
- 2 lžíce kečupu,
- 2 lžíce medu,
- 1 hrst čerstvé petrželky.
Návod na přípravu:
Do misky odměřte sušenou cibuli, česnek, chilli, pepř a sůl a dobře je promíchejte. Nasypejte směs koření do velké mísy, přidejte k nim dvě lžíce kečupu, jednu lžíci hořčice a dvě lžíce tekutého medu a vše pak dobře promíchejte, aby se tekutiny a koření propojily do jednolité směsi.
Vepřová žebírka omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami od přebytečné vody. Pak máte dvě možnosti. Buďto žebra v této fázi rozkrájíte na porce či na jednotlivá žebra, anebo je necháte v celku. Záleží na tom, jak velkými nádobami disponujete a jakou máte představu o výsledku.
Pokud jste žebra pokrájeli podle kostí, nasypejte je do mísy s marinádou, důkladně je promíchejte, aby se koření kolem masa krásně obalilo. Jestliže jste nechali žebra v celku, vezměte si k ruce silikonovou štětku a kořenicí směsí žebra důkladně po celém povrchu pomažte.
Kořeněná žebírka pak v míse zakryjte přilnavou potravinářskou fólií či alobalem a vložte do lednice, kde je nechte marinovat 2 až 4 hodiny, klidně i o něco déle.
Zapněte troubu, aby se rozehřála na 140 °C. Nakořeněná a uleželá žebírka vložte do pekáče, podlijte trochou vody a přiklopte pokličkou. Takto pečte asi 2 až 3 hodiny, dokud nebude maso krásně měkké.
Na posledních deset minut sejměte z pekáče pokličku a nechte žebra opéct (nejlépe na grilovací režim), aby se vytvořila krásně křupavá a zlatavá zkaramelizovaná kůrčička.
Hotová žebírka podávejte nejlépe čerstvá spolu s čerstvým zeleninovým salátem či pečenými brambory.