Na tomto oleji by se rozhodně nemělo nic smažit. Jeho unikát je spojený se zcela jiným použitím
Když se řekne olej, každý si často představí ten klasickým, určený na smažení. Prodávají ho v každém obchodě a odborníci na zdraví a výživu ho přímo nesnáší, jelikož není pro lidský organismus to pravé. Nejde ale o olej jediný, jelikož v domácnosti lze užívat i řadu jiných. A ne všechny jsou určené na přípravu jídla. Použít některý právě takto, je doslova barbarství, protože jeho unikáty jsou úplně v něčem jiném.
Kouzlo rozmarýnu
My máme na mysli rozmarýnový olej. Jeho hlavní složkou je známá aromatická bylina, která má celou řadu kladných vlastností. Pomáhá řešit bolesti hlavy, stejně jako nám umí pomoci při nízkém tlaku. Má adstringentní neboli stahující účinky, proto je také vyhledávanou bylinou při menstruačních bolestech. A konečně je také antiseptický, působí tedy protizánětlivě.
Vyzkoušet rozmarýn můžete také při těchto dalších těžkostech:
- při oslabené imunitě;
- při nedostatečném prokrvení končetin;
- při nadýmání a žaludeční nevolnosti.
Rozmarýn je středomořskou bylinkou používanou také v kuchyni. Nejčastěji s ním můžete ochutit maso špikováním celými větvičkami, použít lze na i jen lístky na ochucení pokrmu.
Bylinné výtažky mají široké použití i v koupelové nebo vlasové kosmetice.
A co rozmarýnový olej? Známé jsou dva typy.
Rozmarýnový éterický olejíček je výborným prostředkem pro uvolnění a relaxaci při masáži. Používá se v aromaterapii k uklidnění a zahřátí těla nebo při sportovních masážích při ztuhlosti svalů. Olejíček lze přidávat také do mastí a krémů, protože tak napomůže prokrvení pleti nebo pokožky.
Rozmarýnový olej ke kuchyňskému použití si snadno vyrobíte i vy sami. Stačí naložit bylinky do řepkového nebo slunečnicového oleje, na ¼ litru oleje budete potřebovat 4 snítky rozmarýnu. Zahřejte zhruba polovinu oleje a přidejte byliny a 5 minut prohřívejte. Pozor, olej se nesmí přepálit. Poté vypněte zdroj tepla a dolijte zbývající část oleje. Po zchladnutí sceďte do připravené uzavíratelné lahvičky a uložte do chladu. Ochucený olej využijete jako dresink do salátů, k dochucení masa.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491497/