
Nabrousit nůž zvládnete i bez speciálního náčiní. Postačí k tomu obyčejné věci
Potřebujete si nabrousit tupé nože, ale chybí vám k tomu potřebné náčiní? Rozhodně nemusíte házet flintu do žita! Máme pro vás snadné řešení. Zde najdete návod na to, jakým způsobem se vám doma podaří nabrousit tupý nůž s pomocí běžně dostupných věcí. Nepotřebujete žádnou speciální výbavu na broušení nožů. Níže si můžete přečíst všechny alternativní, ale účinné možnosti.

Kámen
Pro broušení nožů můžete použít obyčejný větší kámen, který najdete v přírodě. Stejně dobře také můžete použít třeba kamenný parapet. I postup broušení je jednoduchý, postačí, když budete otírat nůž o kámen střídavě z obou stran, dokud nebudou obě strany dokonale ostré. Pokud budete nůž dobře brousit, nemělo by jeho ostření trvat déle než 10 až 15 minut. Za tu dobu by měl být perfektně ostrý.
Brusný papír
Brusný papír je předmět, který najdeme v každé domácnosti. Pokud potřebujete pořádně naostřit nůž, určitě stojí za to ho najít. Nejlépe se vám nůž bude ostřit, když přilepíte kus brusného papíru na rovný povrch, o který se vám bude nůž pohodlně třít. Nůž třete silně a důrazně, dbejte ale na vaše schopnosti a zkušenosti s broušením nožů. Příliš rychlými pohyby byste si mohli akorát pořezat ruce.

Keramika bez glazury
K broušení nožů je také velmi vhodný keramický povrch bez glazury. Na keramice nesmí být ani žádná jiná barva. Přes barvu totiž není možné nůž naostřit, je potřeba využít drsný povrch keramiky. Můžete proto použít třeba neglazovaný spodek keramického hrníčku nebo talíře. Postup je stejný jako u všech ostatních způsobů. Třete nůž střídavě z obou stran tak dlouho, dokud nebudou obě strany nože naostřené podle vašich představ. Využít nemusíte jen keramické nádobí, ale i jakékoli jiné keramické produkty. Pokud máte všechno nádobí glazované i zespoda, zkuste najít třeba keramický květináč. Jistě doma alespoň jeden mít budete.
Zdroj: https://www.cooksillustrated.com/articles/218-how-to-sharpen-kitchen-knives