White Beans Tomato Sauce Wooden Plate

Nadýmání po fazolích zmírní správný postup jejich přípravy

Luštěniny patří mezi základní potraviny, které má někdo v oblibě a jiný se jim vyhýbá. Důvodem může být to, že luštěniny mají nadýmavé účinky, což je pochopitelně hodně nepříjemné. Týká se to fazolí, hrachu, stejně jako čočky a dalších druhů této výživné potraviny. Jak je tedy připravovat, aby vám nezpůsobovaly trávicí problémy?

Fazole jako zdroj plnohodnotných proteinů

Nechcete-li jíst maso, ale potřebujete tělu dodat bílkoviny, možná sáhnete právě po fazolích. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, proto si je dopřávají hlavně vegani a vegetariáni. Fazole lze upravit různým způsobem. Vždy je třeba je ale namočit přes noc, aby změkly a rychleji se pak uvařily. Nikdy se nesmí konzumovat syrové, protože obsahují bílkovinnou látku phasin, jež může vyvolat střevní potíže. I na saláty je nutné fazole předem uvařit.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak uvařit fazole, aby nenadýmaly

Jak jsme již zmínili, fazole se musejí předem namočit. Je pak vhodné vždy vodu, ve které byly namočené, vylít a vařit je v nové vodě. Tímto trikem je možné předejít pozdějšímu nadýmání. Někdo doporučuje fazole zbavit slupek, které stojí nejčastěji za vznikem trávicích potíží. Je to možné, na druhou stranu právě slupky obsahují nejvíce zdravých látek, takže je škoda se jich zbavit.

Hodně také záleží na použitých bylinách, jež mohou zmírnit případné trávicí problémy. Proto se fazole koření například mletým nebo drceným kmínem, mletým černým pepřem, čerstvým česnekem. Lze je ale ochutit také koprem, jenž podporuje trávení.

Co všechno fazole obsahují

Kromě vysokého obsahu bílkovin a vlákniny jsou fazole bohaté také na vápník, železo, draslík. Z vitamínů obsahují vitamíny skupiny B, vitamín PP a provitamín A. Nalézt v nich lze i glukokinin, který pomáhá snižovat množství cukru v krvi. Z tohoto důvodu jsou fazole velmi zdravé pro osoby, které trpí diabetem.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322559, https://health.clevelandclinic.org/what-are-the-best-sources-of-protein/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4988190/, https://chefsvisionknives.com/blogs/chefs-vision-blog/how-to-cook-beans-to-reduce-gas, https://www.ndsu.edu/agriculture/extension/publications/all-about-beans-nutrition-health-benefits-preparation-and-use-menus, https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2009.0002