Nahradit bílý chléb celozrnným pečivem je správný krok ke zdraví. Čísla odborných studií mluví jasně
Odborníci na výživu doporučují přejít z klasického bílého chleba na celozrnný. Jak už jeho název napovídá, je zdravější a pro tělo výživnější. V jeho prospěch mluví také výsledky nedávného výzkumu. Vědci z kanadské univerzity totiž dokázali, že bílé pečivo může zvýšit riziko infarktu.
Bílý chléb je plný sacharidů, stejně jako těstoviny nebo sladkosti
Pokud konzumujete rafinované obilné produkty ve větším množství, může se stát, že se u vás ukáže infarkt. A nejedná se jen o bílý chléb, problém mohou být také těstoviny, různé druhy mouk, sušenky nebo výrobky, které se pečou s použitím bílé mouky.
Rafinace je proces, kdy se čistí pšeničné zrno, a mouka díky tomu získá svou typickou bílou barvu. Pokud se tak stane, ztratí se ze suroviny cenné složky, které jsou důležité pro trávicí systém a pomáhají vstřebávat škrob. Jestliže konzumujete vyšší množství bílého pečiva, brambor nebo mouky, může se to projevit nejen na vaší váze, ale také vám hrozí větší zdravotní problémy.
Riziko předčasné smrti je o 27 procent vyšší
Podle průzkumu, který provedli odborníci z Kanady, stoupá riziko mozkové příhody až o 27 %, pokud se budete denně „cpát“ rohlíky nebo těstovinami. Takoví lidé také snáze přiberou klidně i desítky kilogramů, budou hůře spát a potíže přijdou i s dýcháním. Tento výzkum byl proveden se 130 tisíci respondenty z celého světa, kteří se dobrovolně přihlásili.
Tato studie ukázala opravdu špatný vliv na zdraví člověka, pokud konzumuje bílou mouku a výrobky z ní ve velkém množství. Dnešní doba již nabízí alternativy, které jsou zdravější a chutnější, i když si za ně musíme připlatit. Rafinované potraviny bychom měli jíst co nejméně, abychom byli déle zdraví a nepřišly zdravotní komplikace. Výsledky průzkumu jasně ukazují, že by lidé na celém světě měli změnit svou životosprávu. I malé kroky dokážou dovést do velkého cíle.
Zdroj: https://www.apartmenttherapy.com/uses-for-aspirin-265146