Diet 695723 1920 (3)

Naše stravovací návyky se lepší, stále ale jíme příliš masa a tuků, tvrdí odborníci

Naše stravovací návyky se za posledních pár let hodně zlepšily, o tom není pochyb. Pravdou však stále je, že jíme příliš mnoho červeného masa a zpracovaných potravin a příliš málo zeleniny a ovoce. V důsledku těchto a mnoha dalších chyb ve stravě trpíme pak různými problémy, které nám značně znepříjemňují život.

Co špatná strava způsobuje?

Nejčastější výživové chyby mají významný vliv na výskyt chronických nepřenosných nemocí, zejména kardiovaskulárních chorob, některých druhů rakoviny, cukrovky 2. typu, osteoporózy nebo nemoci způsobené nedostatkem živin. Proto je tak klíčové stravovací chyby rozpoznávat a efektivně je napravovat.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak se stravovací návyky mění?

Mezi lety 2010–2018 kleslo množství konzumovaného chleba a různých druhů mouky o více než 30 %, zatímco spotřeba brambor se snížila o 35 % a spotřeba jiné zeleniny a výrobků z nich téměř o 6 %. Podle doporučení WHO by měl dospělý člověk sníst až 400 g zeleniny denně, ale za tím většina lidí stále žalostně zaostává.

Ve stejném časovém období klesla spotřeba masa, drobů a jiných masných produktů. Ačkoli rostlinná strava získává na popularitě, stále se konzumuje značné množství uzenin, které představují pro zdraví velmi významné riziko. Ukazuje se například, že průměrný člověk sní celkem 120 až 129 g masa a různých masných výrobků denně, zatímco mezinárodní odborníci doporučují konzumaci těchto potravin v množství maximálně 71 g denně na osobu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Příliš mnoho tuků

Při analýze podílu energie z jednotlivých makroživin bylo zaznamenáno velmi vysoké procento energie z tuků – 38,4 %, což překračuje doporučených 20–35 %. Podíl energie ze sacharidů byl relativně nízký – 47,8 %, odborníci doporučují získávat ze sacharidů až 45–65 % energie.

Nedostatek vitamínů

Průměrná strava neobsahuje dostatek některých minerálů a vitamínů, zejména vápníku, hořčíku, draslíku, vitamínů D a C, folátů a v případě dětí a dospívajících také železa. Obsah sodíku ve stravě je zároveň nadměrný. Stále je tedy co zlepšovat a naše stravování potřebuje vypadat ještě hodně jinak, aby bylo skutečně zdravé.