Ne všechna zelenina je skutečně zdravá. Při problémech s ledvinami se jedná o nejhorší volbu

Ledviny jsou v lidském organismu velmi důležitým čistícím orgánem. Jsou ovšem potraviny, které tento orgán mohou dokonce poškodit. Proto pokud trpíte na nemoci spojené s ledvinami, ledvinovými kameny a podobně, určitě se vyhněte zelí, špenátu, mrkvi a červené řepě. Tyto potraviny obsahují látky, které mají nepříznivý vliv na práci a fungování ledvin.

Proč některá zelenina škodí?

Existuje skupina zeleniny, jejíž konzumace je nebezpečná pro lidi trpící chronickým onemocněním ledvin. Celkově potraviny s velkým obsahem soli a oxalátů jsou pro ledviny škodlivé. Sůl zvyšuje množství bílkovin v moči, což vede k mnoha komplikacím. Tato složka zvyšuje hladinu keratinu a močoviny v těle. Přebytek těchto toxických látek nejsou ledviny schopny efektivně vyloučit. Oxaláty na druhé straně přispávají k tvorbě a usazování ledvinových kamenů.

Čtěte také:  Chemoterapie – cesta k vyléčení rakoviny. Přinášíme přehled jejích typů a účinků
Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa

Mezi hlavní zeleninu, které by se lidé s nemocnými ledvinami měli vyhnout, patří červená řepa. Je pravdou, že tato zelenina obsahuje velmi mnoho prospěšných látek, jako je hořčík nebo draslík. Ale také obsahuje sloučeniny, které výrazně ovlivňují tvorbu ledvinových kamenů. Oxaláty obsažené ve velkém množství v červené řepě následně zesilují příznaky onemocnění a mohou přispět k rychlejšímu zvětšení a intenzivnější tvorbě právě ledvinových kamenů.

Kyselé zelí

Kyselé zeli oproti jiné zelenině obsahuje velké množství soli. Sůl, jak jsme již zmínili, negativně působí právě na lidské ledviny. Zadržuje vodu a kvůli tomu ledviny nemohou správně filtrovat tekutiny. Při problémech s ledvinami a velkým příjmem soli se také u některých lidí setkáváme s problémy s vysokým krevním tlakem.

Čtěte také:  Bolavý zub musí k zubaři, jako první pomoc ale uleví bylinky nebo koření

Mrkev

Navzdory tomu, že mrkev dodá mnoho cenných vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B, a zdraví prospěšné antioxidanty, obsahuje také velkou dávku cukru. Jeho přebytek v organismu poškozuje ledviny a zhoršuje jejich práci.

Zdroj: https://kidneystones.uchicago.edu/how-to-eat-a-low-oxalate-diet/