Nealkoholické pivo je past. Málokteré má skutečně 0 procent, doplatit na to mohou řidiči i děti

Nealkoholické pivo je oblíbený nápoj, který dokonale uhasí žízeň. Neobsahuje však stoprocentně nulovou hranici alkoholu. Některé značky nealkoholických piv obsahují malé množství alkoholu. Pozor na to! Níže najdete nejdůležitější fakta o tomto nápoji.

Jak se nealkoholické pivo vyrábí?

Nealkoholické pivo se vyrábí podobně jako tradiční pivo. Jediný rozdíl je v tom, že v určitém okamžiku je jeho vaření zastaveno, aby se zabránilo tvorbě alkoholu. Druhá metoda zbaví hotový nápoj alkoholu pomocí speciálního filtru.

Nedoporučuje se dávat toto pivo dětem

Odborníci zdůrazňují, že nealkoholická piva, dokonce ani ta, která na štítku mají informaci o nulovém obsahu alkoholu, by neměla být konzumována těhotnými ženami, řidiči nebo lidmi užívajícími určité léky, které mohou interagovat s alkoholem. Proč? Jedna studie, která sledovala více než 45 nealkoholických výrobků (také s 0 procenty), ukázala, že 30 procent z nich obsahovalo velké množství alkoholu. Některé z nich téměř 2 %. To může být zvláště nebezpečné pro těhotné ženy a děti. Odhaduje se, že konzumace alkoholu během těhotenství je jednou z hlavních příčin vrozených vad u dětí.

Zdroj obrázku: Freepik

Nealkoholické pivo – je vůbec zdravé?

Nealkoholické pivo je rozhodně zdravější produkt než tradiční pivo obsahující alkohol. Je méně kalorické, obsahuje sodík, hořčík a draslík a má pozitivní vliv na nepříjemné příznaky menopauzy. Navzdory několika výhodám nelze nealkoholické pivo stále nazvat zdravým produktem.

A co kalorické hodnoty nealkoholického piva?

Ukazuje se, že 100 ml takového piva má 37 kcal – mluvíme o čistém pivu bez příchutí (pro srovnání tradiční ležácké pivo má 44 kcal na 100 ml). U počítání kalorií však nezapomeňme, že obvykle konzumace piva nekončí jednou lahví a několik malých nealkoholických piv má již kalorický obsah srovnatelný s hamburgerem nebo pizzou.

Ovocná piva

Za pozornost stojí také ovocná piva, například s citronovou, pomerančovou, mangovou nebo třešňovou příchutí, která jsou v poslední době velmi oblíbená. Obsahují hodně cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu a mohou výrazně zvýšit glykémii. Kromě toho budou mít tyto typy produktů mnohem více kalorií. Měli by se jim tedy vyhnout lidé trpící cukrovkou, obézní lidé a lidé trpící inzulínovou rezistencí.

Zdroj: https://drinkwelluk.com/blogs/news/is-non-alcoholic-beer-lower-in-calories, https://integrisok.com/resources/on-your-health/2022/october/is-nonalcoholic-beer-better-for-you, https://www.expats.cz/czech-news/article/children-and-alcohol-experts-warn-that-low-alcohol-drinks-have-a-big-impact, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/everything-you-need-to-know-about-non-alcoholic-beer/, https://www.researchgate.net/publication/226715959_Phenolics_and_related_substances_in_alcohol-free_beers, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/19/3925/pdf, https://nabeerclub.com/how-non-alcoholic-beer-is-made/, https://www.zbozi.cz/potraviny-a-napoje/napoje/alkoholicke-napoje/piva/?nealkoholicke=ano, https://www.drinkaware.co.uk/facts/alcoholic-drinks-and-units/difference-between-alcoholic-and-non-alcoholic-beers, https://cs.wikipedia.org/wiki/Nealkoholick%C3%A9_pivo, https://www.rehabcenter.net/is-non-alcoholic-beer-safe/