Nedoceněná zimní zelenina: čekanka je zázrak italské kuchyně s jedinečnými účinky na zdraví
Mírně hořká, velmi křupavá a skvělá na vaření – to je čekanka, oblíbená zimní zelenina Italů. Jižané ji přidávají do salátů, sendvičů, rizota, pizzy nebo ji pečou sólo. Čekanka patří mezi nejzdravější zeleninu. V naší zemi není moc populární, což je škoda, protože má mnoho cenných vitamínů a mikroelementů, které podporují metabolismus, a odstraňuje toxiny.
Výhody konzumace čekanky
V prosinci, lednu a únoru je čekanka nejchutnější a má nejbohatší výživovou hodnotu. Stojí za to z ní vyrobit saláty a přidat je do těstovin a masa, zejména proto, že v tomto ročním období je obtížné získat jinou tak cennou zeleninu. Kromě odrůdy bílé čekanky je k dispozici také dekorativnější čekanka radicchio, s vínově bílými listy připomínajícími červené zelí. Chuť čekanky si je navzájem podobná.
Čekanku mohou snadno jíst lidé s nadváhou, neboť má velmi málo kalorií, což pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Měli by ji jíst i diabetici a lidé s anémií. Čekanka obsahuje mimo jiné mnoho vitamínů A, B1, B2, B9, C, E, K a je zdrojem mnoha minerálů, jako jsou vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, zinek, mangan, karoten, dále je plná vlákniny, bílkovin, uhlohydrátů a kyseliny šťavelové.
Zdravotní vlastnosti
Čekanka stimuluje chuť k jídlu a také zlepšuje trávení a podporuje vylučování žluči. Když se čekanka pije s velkým množstvím vody, vytváří ve střevech želatinovou látku, která naplňuje žaludek a zabraňuje hladu. Tlumí také nadýmání a zácpu. Pro lidi, kteří zápasí s cholesterolem, má také příznivý účinek, neboť snižuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu cukru v krvi. K obohacení diety budoucí matky je výborná, protože zlepšuje laktaci. Je třeba dodat, že čekanka je dobrým protivníkem nachlazení, pomáhá bojovat proti infekcím a posiluje imunitní systém, chrání před vývojem rakovinových buněk.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radicchio