Nejen dýňová polévka. Oblíbená zelenina je výborná i syrová, tělu dokonce prospěje lépe

Podzimní královnou je zaručeně dýně. Všichni milujeme její nádherný vzhled, barvy, tvary i její chuť. Měli byste vědět, že některé druhy můžete konzumovat i syrové. Podávat ji můžete v podobě carpaccia, do salátu, džusu nebo koktejlu. V každém případě se stane skvělým zpestřením vašeho podzimního jídelníčku. Jakou dýni musíte tepelně zpracovat a u kterých druhů to není nutné?

Máslová dýně a dýně Hokkaido

Máslová dýně patří mezi nejoblíbenější druhy této zeleniny. Jemná a nasládlá dužina z ní dělá dokonalou svačinu nebo přísadu do salátů. Stejně tak ji můžete jíst i samostatně. Bude mít podobnou chuť jako mrkev. Použít ji můžete také do koktejlů nebo dušených pokrmů. Je možné jíst ji syrovou. Navíc si užijete její sladkou chuť.

Podobně můžete používat také dýni Hokkaido. Lze ji zpracovat do syrových i tepelně upravených pokrmů. Využít ji můžete do těstovin, bramborové kaše i na hranolky. Vegani mohou dýni Hokkaido využít také na rostlinné kotlety, paštiky, pasty, dušené maso nebo kari. Pamatujte si, že i slupka této dýně je jedlá. Máslovou dýni musíte oloupat.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč byste měli začlenit dýni do svého jídelníčku?

Syrová dýně má vyšší obsah biologicky aktivních látek. Díky tomu je zdravější než tepelně upravená zelenina. Obsahuje vitamíny A, C, E, B, hořčík, draslík, mangan, vápník a železo. Díky své barvě jsou dýně také bohaté na karotenoidy, které působí jako antioxidanty a jsou prospěšné pro zrak, vlasy i pokožku. Každý podzim byste proto měli tuto zeleninu začlenit do svého jídelníčku.

Kdo by dýně neměl jíst syrové?

Syrová dýně je sice zdravá, ale nemůže ji jíst každý. Lidé s překyseleným a citlivým trávicím traktem by ji měli vždy tepelně upravit. Může totiž způsobit bolesti žaludku, zvracení nebo průjem. Syrová dýně se také nedoporučuje dětem a seniorům. Neměli by ji konzumovat ani lidé se žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy, záněty žlučníku, pankreatitidou nebo urolitiázou.

Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/fn-dish/recipes/2015/10/the-5-best-recipes-for-cooking-with-fresh-pumpkin