Nejlepší rajčatový protlak si snadno připravíte doma. Po pizze i špagetách se jen zapráší

Rajčatový protlak si samozřejmě můžete koupit v obchodě, stejně jako jiné produkty. Musíte ale počítat s tím, že tam bude hodně cukru, soli a konzervantů, které jistě konzumovat nechcete. Použít ho můžete na přípravu mnoha pokrmů, polévek nebo na domácí pizzu. Rajčata jsou bohatá na draslík, který snižuje krevní tlak a podporuje zdraví srdce. Jak si protlak vyrobit doma?

Na co můžete používat rajčatové pyré?

Rajčatový protlak má v kuchyni široké využití. Použít ho můžete jako základ mnoha pokrmů. Vynikající bude do rajčatové polévky, špaget nebo voňavých omáček. Základ na pizzu také bude chutnat nejlépe, když si ho vyrobíte doma. Stejně dobře ale bude chutnat s pečenými fazolemi nebo indickým kari. Navíc rajčata podpoří vaše zdraví, takže byste jich měli do jídelníčku zařadit více.

Čtěte také:  V pečení se zlepšujeme zkušenostmi, některé rady se ale do počátku hodí

Jaká rajčata jsou na výrobu domácího pyré nejlepší?

Na výrobu rajčatového protlaku budete potřebovat správná rajčata. Nejlepší jsou malinová, římská nebo švestková. V každém případě musíte vybírat plody, které jsou zralé, pevné a masité. Jedině tak budou mít sladkou chuť a protlak bude chutnat mnohem lépe. Právě výběr plodů je během procesu nejdůležitější a nesmíte tento bod podceňovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Výroba domácího rajčatového protlaku

Příprava rajčatového protlaku není vůbec složitá. Potřebovat budete 5 kilogramů rajčat, 1 polévkovou lžíci soli a 1/2 lžičky kyseliny citronové. Jak vidíte, na výrobu potřebujete pouhé tři suroviny. Když se podíváte na složení klasického protlaku z obchodu, uvidíte tam mnohem více ingrediencí, i když v protlaku nejsou vůbec nutné.

Čtěte také:  Ovesná kaše čtyřikrát jinak: stačí večer smíchat a těšit se na nejlepší snídani

Rajčata důkladně opláchněte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do velkého hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se oddělí dužina, rozmačkejte je. Snižte plamen a vařte po dobu 1 hodiny. Potom rajčata propasírujte přes jemné síto. Výsledek vařte 2 hodiny a přidejte do něj sůl. Připravte si 4 velké sklenice a do každé dejte trochu kyseliny citronové. Nalijte do nich pyré a skladujte až měsíc. Když se rozhodnete pro pasterizaci protlaku, můžete ho používat i déle.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-make-tomato-puree/