Nejoblíbenější ovoce našich končin lze připravit i netradičně: smažené nebo pečené s tvarohem

Jablka jsou chutná, zdravá a je jich všude dost, takže jsou i levná. To je skvělá kombinace, která je předurčuje k tomu, aby se stala hlavní hvězdou kuchyně. Existuje spousta různých receptů na pečená masa s jablky či různé druhy zeleninových či ovocných salátů. My se dnes podíváme na dezerty. Představíme vám dva druhy receptů s rozdílným způsobem přípravy i celkovým vyzněním.

Smažená jablka v těstíčku

  • 1 jablko (pevné a nakyslé),
  • 1 vajíčko,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 2 lžíce bramborového škrobu,
  • 2 lžíce cukru,
  • skořice dle chuti,
  • 1 až 2 lžíce mléka,
  • 1 špetka prášku do pečiva,
  • olej na smažení.

Rozklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek smíchejte s mlékem, kypřicím práškem a cukrem a vymíchejte dohladka. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu, který jemně vmíchejte do těsta.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jablko umyjte, osušte, oloupejte a zbavte jadřince. Čistou dužninu nakrájejte na kolečka o síle kolem 1 cm a posypejte je skořicí. Rozehřejte pánev se silnou vrstvou oleje, každý kroužek jablka namočte v těstíčku a osmažte z obou stran dozlatova.

Pečená jablka s tvarohem

  • 6 jablek (nejlépe odrůdy Golden),
  • 250 g plnotučného tvarohu,
  • 35 g moučkového cukru,
  • 1 lžička citronové kůry,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 100 g medu,
  • 300 g třtinového cukru,
  • 500 ml vína,
  • 3 ks celé skořice,
  • 6 ks hřebíčku,
  • 1 badyán,
  • 40 g žitného chleba,
  • 35 g lískových oříšků,
  • 2 lžíce třtinového cukru.
Čtěte také:  Oblíbené zahradní ovoce udrží zrak v nejlepší kondici. Pěstovat se nechá dokonce i na balkoně

Tvaroh utřete s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou a nechte vychladit.

V kastrůlku zahřejte med, třtinový cukr, víno, skořici, hřebíček a badyán spolu se 750 ml vody, dokud se cukr nerozpustí, a pak přiveďte k varu.

Jablka oloupejte, rozpulte, zbavte jadřinců a vyložte je na plech. Přelijte je směsí z kastrůlku. Zakryjte alobalem a pečte asi 30 minut při teplotě 170 °C. Poté jablka vyjměte z trouby, otočte je druhou stranou nahoru, znovu zakryjte a pečte dalších 15 až 20 minut.

Chleba rozložte na plech a upečte dokřupava. S oříšky a cukrem vložte do mixéru a rozmixujte na hrubou konzistenci, vraťte zpět na plech a nechte ještě trochu dopéct v troubě.

Jablka podávejte se sirupem, drobenkou a tvarohovým krémem.