Nejoblíbenější ovoce našich končin lze připravit i netradičně: smažené nebo pečené s tvarohem
Jablka jsou chutná, zdravá a je jich všude dost, takže jsou i levná. To je skvělá kombinace, která je předurčuje k tomu, aby se stala hlavní hvězdou kuchyně. Existuje spousta různých receptů na pečená masa s jablky či různé druhy zeleninových či ovocných salátů. My se dnes podíváme na dezerty. Představíme vám dva druhy receptů s rozdílným způsobem přípravy i celkovým vyzněním.
Smažená jablka v těstíčku
- 1 jablko (pevné a nakyslé),
- 1 vajíčko,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 2 lžíce bramborového škrobu,
- 2 lžíce cukru,
- skořice dle chuti,
- 1 až 2 lžíce mléka,
- 1 špetka prášku do pečiva,
- olej na smažení.
Rozklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek smíchejte s mlékem, kypřicím práškem a cukrem a vymíchejte dohladka. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu, který jemně vmíchejte do těsta.
Jablko umyjte, osušte, oloupejte a zbavte jadřince. Čistou dužninu nakrájejte na kolečka o síle kolem 1 cm a posypejte je skořicí. Rozehřejte pánev se silnou vrstvou oleje, každý kroužek jablka namočte v těstíčku a osmažte z obou stran dozlatova.
Pečená jablka s tvarohem
- 6 jablek (nejlépe odrůdy Golden),
- 250 g plnotučného tvarohu,
- 35 g moučkového cukru,
- 1 lžička citronové kůry,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 100 g medu,
- 300 g třtinového cukru,
- 500 ml vína,
- 3 ks celé skořice,
- 6 ks hřebíčku,
- 1 badyán,
- 40 g žitného chleba,
- 35 g lískových oříšků,
- 2 lžíce třtinového cukru.
Tvaroh utřete s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou a nechte vychladit.
V kastrůlku zahřejte med, třtinový cukr, víno, skořici, hřebíček a badyán spolu se 750 ml vody, dokud se cukr nerozpustí, a pak přiveďte k varu.
Jablka oloupejte, rozpulte, zbavte jadřinců a vyložte je na plech. Přelijte je směsí z kastrůlku. Zakryjte alobalem a pečte asi 30 minut při teplotě 170 °C. Poté jablka vyjměte z trouby, otočte je druhou stranou nahoru, znovu zakryjte a pečte dalších 15 až 20 minut.
Chleba rozložte na plech a upečte dokřupava. S oříšky a cukrem vložte do mixéru a rozmixujte na hrubou konzistenci, vraťte zpět na plech a nechte ještě trochu dopéct v troubě.
Jablka podávejte se sirupem, drobenkou a tvarohovým krémem.